divendres, 20 de desembre del 2013

Bon Nadal, Planeta!

Des de Frangoal Verd us desitgem un Bon Nadal amb aquest vídeo ple de bons propòsits per al 2014.

Recordem alguns consells:

1. Donaré una oportunitat al transport públic

2. Si puc, aniré amb bici o monopatí

3. Combatré la llumeta vermella de la TV: adéu standby

4. Paper, vidre i plàstic: cadascun al seu lloc

5. ¿La meva mascota? adoptada i mai exòtica

6. Plantaré arbres

7. Consumiré productes locals i de temporada: Els tomàquets són per a l'estiu i les taronges per a l'hivern

8. Sortiré i gaudiré més de la natura

9. Tancaré l'aixeta a temps per no malbaratar aigua.

dilluns, 16 de desembre del 2013

Arbre de Nadal reciclat

Potser no heu passat aquests dies per l'escola i no heu pogut gaudir de l'arbre de Nadal reciclat que han fet diferents membres de l'AMPA amb la col·laboració de les oueres que han portat els alumnes; han afegit, com a decoració, càpsules de Nesspreso, flors fetes amb els cartrons dels rotllos de water, algun que altre llaç fet amb bosses de plàstic...tot molt original i molt maco i, el que és molt important, col·laborant amb el medi ambient! Aquí teniu unes quantes fotos per si no podiu venir a veure'l en directe:









dissabte, 14 de desembre del 2013

Ninots reciclats!

Tutores de 2n E.Primària

Els alumnes de 2n d'Educació Primària i les seves famílies han elaborat uns ninots nadalencs amb material reciclat. Mireu quina coral tan divertida!





dissabte, 23 de novembre del 2013

FENT DE VOLUNTARIS A LA SETMANA AMBIENTAL DE CASTELLDEFELS

Marta Hernández (Tutora)

El passat mes de juny els alumnes de 1r i 3r de l’ESO vam anar fins a les dunes de la platja de Castelldefels per fer una activitat de voluntariat inclosa dins el marc de la setmana ambiental de la ciutat: arrencar de les dunes la planta coneguda amb el nom d’ungla de gat (Carpobrotus).

 Quan vam arribar a la platja , ens esperava un grup de monitores que ens han explicat en què consistiria la nostra feina i el motiu per la qual havia de realitzar-se: el Carpobrotus és una bonica planta de flors liles provinent del sud d’Àfrica, però que està envaint el territori de plantes autòctones perquè és molt resistent. De grans arrels, està provocant que plantes com el lliri de mar perdin el territori que els pertoca dins l’espai protegit de les dunes.
 Un cop ens van introduir en el motiu de la nostra tasca, ens hem proveït de guants i hem començat la nostra missió: arrencar les flors tenint cura que les arrels també sortissin perquè sinó la nostra feina no serviria per a res. Ens hi hem posat tots amb gran entusiasme i, durant una mica més d’una hora, hem netejat força tros; de fet, hem omplert vuit grans sacs de recol·lecció de gespa. La pluja, que ha fet acte de presència durant una petita estona, no ha evitat que acabéssim una gran feina relacionada amb un dels objectius de la nostra escola, una escola verda: cuidar el mediambient que ens envolta.
 Moltes gràcies a tots i a totes per la vostra activa participació!
  

diumenge, 17 de novembre del 2013

Estem tots connectats


Existeix una xarxa més gran i més poderosa que Internet. Una xarxa que ens uneix a tots.




dijous, 31 d’octubre del 2013

Quan és temps de collir castanyes...


Les castanyes són un aliment saludable amb importants beneficis nutricionals que podem trobar a la tardor, un temps en què podem començar a gaudir del fred , de la pluja , i de tot allò que representa aquesta estació de l'any. Es tracta d'un fruit sec molt ric en nutrients que aporta sobretot hidrats de carboni i fibra, així com vitamines del grup B, ideals per reduir la simptomatologia pròpia de la tardor com l'apatia o la malenconia.



Però, ¿quines són les propietats més importants i destacades de les castanyes ?

El més destacat en un primer moment són les poques calories que tenen , cosa que es combina molt bé amb el seu alt contingut en fibra , proteïnes i hidrats de carboni . Precisament gràcies al seu alt contingut en fibra es converteixen en uns aliments adequats contra el restrenyiment . A més, són útils en dietes d'aprimament perquè exerceixen un efecte clarament saciant .

També són una bona font de minerals, entre els quals destaquem el magnesi , potassi , ferro i fòsfor , i alguns estudis els atribueixen propietats tant antiinflamatòries com vasculars .

Encara que són conegudes també perquè en les digestions poden arribar a resultar pesades , si les masteguem bé i no les mengem en excés , aquesta qüestió quedaria solucionada .

Això sí , per  les persones que tinguin un estómac delicat , recomanem que siguin consumides en forma cuita o rostida, abans que crues .


dimarts, 8 d’octubre del 2013

SOS Virunga




El Parc Nacional africà, llar dels goril · les de muntanya, AMENAÇAT PER LES PETROLIERES


Per què protegir Virunga ?


 Virunga és el parc nacional més antic de l'Àfrica , i s'estén a l'est de la República Democràtica del Congo per 7.800 quilòmetres quadrats d'extraordinaris paisatges : de sabanes a volcans , de glaceres a camps nevats .


Virunga és una de les majors àrees salvatges del món. Entre la seva rica vida salvatge es troba el 25 % de tots els goril · les de muntanya que sobreviuen en llibertat, 700 espècies d'aus, 109 espècies de rèptils i 78 espècies d'amfibis. A més, a Virunga viuen 216 espècies d'animals i 141 de plantes que no es troben a cap altre lloc del món .



Què passa a Virunga ?

El Govern de la República Democràtica del Congo ha donat permisos per  buscar petroli al 85 % de la superfície del Parc Nacional de Virunga . La petroliera britànica SOCO ja ha començat a treballar-hi , i podrien començar amb l'explotació de la zona en qualsevol moment .

Per què no s'ha de treure petroli de Virunga ?

L'explotació del petroli enterrat sota el terra de Virunga suposaria un impacte enorme i augmentaria la pressió sobre la sorprenent vida salvatge del parc. A més, es posaria en perill el mitjà de vida de més de les més de 50.000 persones que depenen de Virunga per aconseguir aigua, menjar, fusta o peix del llac Eduardo.


Què reclama WWF ?

Hi ha alguns llocs tan especials que no poden ser explotats d'aquesta manera. No es pot creuar aquesta línia vermella . Per això reclamen a SOCO que es mantingui fora de Virunga .
L'alternativa que plantegen és desenvolupar l'economia local de forma sostenible : el Parc Nacional de Virunga té el potencial de crear 45.000 llocs de treball permanents desenvolupant l'energia hidroelèctrica , la indústria pesquera i l'ecoturisme . Segons un informe publicat per WWF, el parc nacional podria generar 1.100 milions de dòlars l'any amb un desenvolupament sostenible .

Ajuda'ns a evitar que es realitzin explotacions petrolíferes en un lloc que acull alguns dels tresors naturals més extraordinaris del món .

Suma la teva signatura a la nostra petició per protegir el regne dels goril · les de muntanya de l'amenaça del petroli:




Si vols veure una galeria de fotos de les espècies i paisatges amenaçats fes clic al següent enllaç:
https://photos.panda.org/gpn/external?albumId=4445

diumenge, 6 d’octubre del 2013

Imagines un món sense aus?




Les aus sempre han estat a prop nostre: qui no ha vist una cigonya al campanar d'un poble? O un niu d'una oreneta? Seria trist passejar per un parc sense escoltar el cant dels ocells o visitar un llac sense veure un ànec. Malauradament, això més habitualment del que imaginem i, sens dubte, és un símptoma que alguna cosa no va bé, alguna cosa que ens afecta a tots, no només a les aus.
Avui se celebra el Dia mundial de les aus i SEO / BirdLife pretén que ens conscienciem de la importància del nostre patrimoni natural i, especialment, de l'important paper que les nostres aus hi juguen. Els ocells aporten vida i color al nostre entorn i serveixen de bioindicadors de la salut ambiental. Una bona forma d'acostar-se a l'avifauna és conèixer les espècies del nostre entorn, als parcs que ens envolten o als espais més propers i la millor forma és sortir al camp i observar les aus als espais naturals que formen la Red Natura 2000:  26.000 espais naturals d'alt valor ecològic a tot Europa. Gairebé un milió de quilòmetres quadrats que són l'hàbitat de les espècies d'aus més emblemàtiques i amenaçades de la Unió Europea. La protecció d'aquests espais garanteix la conservació del magnífic patrimoni natural europeu.





  Baldriga Cendrosa (Calonectris biomedea), au de l'any 2013

Está a punt de tornar a les nostres costes, després d'un viatge de 30.000 km per Àfrica i Sudamèrica; per molst és una espècie desconeguda i a més a més es troba amenaçada. Al següent vídeo, coneixeràs els seus problemes i la podràs veure planejar arran de l'aigua.


Ave del Año 2013. Pardela cenicienta from SEO/BirdLife on Vimeo.



Per més informació:
http://www.seo.org/celebra-el-dia-de-las-aves-2013/

dissabte, 29 de juny del 2013

diumenge, 19 de maig del 2013

Retirada de plantes invasores a la nostra platja!





David Espina

El proper dia 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, els alumnes de 1r i 3r d’ESO realitzaran una sortida a la platja de Castelldefels per realitzar tasques de retirada de plantes invasores de les dunes. Ens centrarem en la retirada d’una espècie anomenada Carpobrotus acinaciformis, coneguda amb el nom de "ungla de gat", és una planta d'origen sud-africà i molt utilitzada en jardineria per la seva resistència, capacitat d'adaptació i facilitat de reproducció i cultiu.


Precisament l’agressiva tècnica que fa servir per colonitzar el terreny, que consisteix en recobrir el 100% del substrat on s’assenten, fa que la seva presència en el medi natural constitueixi un perill per la biodiversitat dunar. L'ungla de gat fa desaparèixer qualsevol competència, com ho són per a ella les plantes autòctones, com el melgó marí, el lliri de platja o la campaneta de mar, necessàries per a subjectar la sorra de les dunes i que són la garantia de futur de la platja. No ens hem d’oblidar que tot això repercuteix a les espècies animals com el corriol camanegres, que fan els seus nius a la sorra de les dunes, o els escarabats piloters.


Desenvolupament de l’activitat

Els alumnes hauran de portar gorra, crema solar, aigua i l’esmorzar. A més és aconsellable que portin guants i calçat tancat, ja que a la zona dunar hi ha plantes amb punxes que es claven i es poden fer mal.

Sortirem del Col·legi al voltant de les 8:30 del matí i caminarem fins la platja, aproximadament uns tres quarts d’hora. Arribarem al Parc del Mar, just a on hi ha la Biblioteca de la Platja, on ens rebran 4 educadors/es ambientalS del Centre d’Activitats Ambientals Cal Ganxo - Fundació Catalana de l’Esplai. Farem quatre grups i ens faran una explicació d’uns 45 minuts de l’evolució de l'ecosistema dunar, la seva importància, les característiques d’aquest ecosistema, etc. i, un cop feta l'explicació, ens acostarEm a la zona protegida per veure els plafons informatius sobre les dunes i el tancat dunar. Es farà un descans per esmorzar i, després, ens aproparem al carrer 14bis, on hi és la taca de Carpobrotus que cal treure.

Acabarem l’activitat al voltant de les 11:45 i començarem el camí de tornada al centre amb la il·lusió i la satisfacció dels que han fet un bon treball!!
Ja us explicarem com ha anat tot!!

dissabte, 11 de maig del 2013

Projecte interdisciplinari de 4t de Primària



Des d'aquí podeu accedir al Projecte Interdisciplinari de 4t de Primària, que aquest any versarà sobre l'aigua.
Feu clic!!


divendres, 10 de maig del 2013

Ja tenim mascota!!!


David Espina
Per començar,  hem de demanar disculpes donat que l’elecció de la mascota s’ha endarrerit una miqueta, però és que no ens ho heu posat gens fàcil. Hi havia moltíssimes propostes molt interessants. Aquí teniu una petita selecció:
Però aquesta és la guanyadora:


Aquest dibuix el van fer un grup d’alumnes de sisè: Víctor Hernández, Pablo Fopiani i Albert Gea; anava acompanyat d’aquesta petita redacció on s’explica perquè han triat la formiga per representar els valors de l'Escola Verda.


PRESENTACIÓ DEL PROJECTE GUANYADOR
“Hem escollit una formiga com a mascota del col·legi perquè una a una, pas a pas i lentament poden aconseguir allò que ens proposen, en aquest cas, 800 persones aproximadament posant un granet de sorra cada un, podrem aconseguir fer la muntanya; si cada formiga porta un granet, poden sobreviure l’hivern sencer, també, són molt treballadores, i per molt petites que siguin, (en aquest cas són els alumnes) aconseguiran fer grans treballs, això demostra que podem fer tot el que ens proposem, ja sigui reciclar, o no embrutar el pati d’escombraries, amb un sol gest cadascun podrem moure muntanyes.”

Moltíssimes felicitats a tots i totes.

Però...com es dirà la nostra mascota? Envieu les vostres propostes a través del nostre Blog Verd.

dilluns, 22 d’abril del 2013

Feliç Dia de la Terra!


L'ONU pretén conscienciar les persones cada 22 d'abril sobre la necessitat de protegir el planeta en què vivim. Avui se celebra el 43è aniversari del Dia de la Terra, amb multitud d'actes i celebracions per tot el món.
El Dia de la Terra 2013 es va posar en marxa amb el lema «La cara del canvi climàtic», una frase amb què les Nacions Unides han volgut fixar el focus d'atenció en l'impacte mediambiental que pateix el planeta arran del canvi climàtic, i en concret, en els seus efectes nocius sobre les persones, els animals, els ecosistemes i els recursos naturals. Una bona causa que ha portat a molts països a anmarse i celebrar aquest Dia de la Terra 2013.
Des d'un home a les Maldives que es veu obligat a traslladar a la seva família perquè ha augmentat el nivell del mar, fins a un granger de Kansas que lluita cada dia per sobreviure a causa dels estralls causats per les etapes prolongades de sequera, un pescador del riu Níger que torna a casa amb les xarxes buides, un nen de Nova Jersey que ha perdut la casa en una tempesta o l'ós polar en el desglaç àrtic. Tots ells pateixen les conseqüències del canvi climàtic i en ells s'inspira aquest Dia de la Terra 2013.
Els problemes a què al · ludeix el Dia de la Terra 2013 van començar a finals del segle XVII quan l'ésser humà va començar a utilitzar per al seu benefici combustibles fòssils acumulats al subsòl terrestre, com ara carbó, petroli o gas natural. La seva crema va suposar un considerable augment dels nivells de CO2 a l'atmosfera, i amb ells, de la temperatura. Les organitzacions mediambientals ens recorden en aquest Dia de la Terra 2013 que hem de ser plenament conscients de l'escalfament global. Algunes organitzacions porten temps alertant a la població sobre els seus efectes catastròfics, però, si bé no cal ser alarmista, si val la pena tenir clares les repercussions econòmiques i biològiques dels nostres hàbits, que, a la llarga, podrien afectar al benestar de la humanitat.
Partint d'aquesta idea, el Dia de la Terra 2013 llança llum sobre els efectes reals del canvi climàtic a les persones, els animals i la natura, i obre noves vies d'escapament per controlar-lo.

divendres, 12 d’abril del 2013

Manualitats reciclades!

Tutores de 2n 

Tal i com us vam comunicar fa unes setmanes els alumnes de 2n d’Educació Primària han elaborat les manualitats amb material reciclat amb l’ajuda de les seves famílies. Durant la setmana del 10 al 19 d’Abril estaran exposades al rebedor de la secretaria de l’escola perquè tothom que vulgui vingui a visitar-la.
Al llarg d’aquest temps, tal com sabeu, hem treballat el projecte interdisciplinari sobre el reciclatge i com última activitat es va proposar l’elaboració d’aquesta manualitat que és el fruit  d’un gran esforç i dedicació. Els alumnes han après  la importància del reciclatge i han gaudit molt fent la seva joguina: han donat una nova vida a materials que d’altra manera haguessin anat a la deixalleria.
El centre i les tutores de 2n volem agrair la implicació de totes les famílies, la seva tasca ha estat molt important en l’elaboració del projecte. 
Moltes gràcies. 




dimarts, 9 d’abril del 2013

Bones notícies per a les espècies amenaçades

L'última reunió sobre el comerç internacional d'espècies amenaçades de fauna i flora silvestres (CITES) ha tornat l'esperança per a la conservació d'algunes espècies en perill com el rinoceront, l'elefant i el tauró martell entre altres. Els governs participants s'han compromès a prendre mesures contundents per lluitar contra el comerç il · legal d'ivori que causa la mort de més de 30.000 elefants a l'any. El rinoceront és una altra de les espècies que estarà millor protegida, després que s'aprovessin mesures per lluitar contra el tràfic de banya de rinoceront que s'ha cobrat la vida de 700 exemplars el 2012. En cas de no complir l'acordat i seguint les normes de CITIS, els països implicats podrien ser sancionats. Aquest és un bon començament, però cal no baixar la guàrdia fins a comprovar que realment les promeses es converteixen en realitat!
rinoceronte

diumenge, 7 d’abril del 2013

Entrevista a la patrulla verda


Sergi Suñer, Lara Navarrete i Julio Almela. Amb la col·laboració de David Espina.


La patrulla verda està formada per un grup d’alumnes de primària. El seu treball és gairebé imprescindible per al projecte d’escola verda. Els entrevistarem per saber més sobre el seu treball i la seva opinió sobre la importància de formar part de l’escola verda.




1)     Quants alumnes componen la patrulla verda?
      Som sis alumnes. Canviem cada setmana.
2)     Sou tots del mateix curs?
Si, de sisè, anem canviant de 6é A a 6é B.
3)     Quin és el vostre treball? Us agrada realitzar-lo?
Ensenyar als nens i nenes a reciclar. Ens agrada formar part de  l’escola verda perquè així sabem que estem col·laborant amb el medi ambient. Però no ens agrada que alguna gent de fora de l’escola gairebé no ajudi a cuidar del planeta.
4)     Quan us van parlar de la patrulla verda volíeu formar-ne part?
Sí, perquè la gent ha de prendre’s seriosament el treball d’una bona patrulla verda. Però sabem que el que fem no és suficient si no es compromet tota la gent.
5)     Quines coses es podrien fer al col·legi per millorar les qüestions  ambientals?
Creiem que el que fa aquesta escola està molt be però la gent també ha de posar de la seva part a les seves cases, com reciclar també a casa.
6)     I fora del col·legi?
Per als nens es podrien fer mes tallers que ensenyessin a reciclar com una cosa divertida o simplement necessària.
7)     Creieu que hi ha suficients mesures contra la contaminació del medi ambient? Quines posaríeu vosaltres?
Podríem fer coses com fomentar el transport públic i conscienciar a la gent de que s’ha de reciclar.
8)     Us veieu recolzats pels alumnes de secundària?
En part si, però els professors també ens han ajudat molt.
9)     Creieu que us ajuden suficient?
Sí,  però no es que hagin col·laborat molt perquè la patrulla verda sigui possible.
10) Podríem fer coses fora del col·legi? Quines?
Coses com anar a plantar arbres o a la platja a reciclar.