dimecres, 9 de desembre del 2015

Nosaltres també hem col·laborat!

Magda Rodríguez
Coordinadora Escola Verda.



Des del l’Institut Jane Goodall ens ha arribat aquesta bona notícia que volem compartir amb vosaltres, perquè hem col·laborat i aquest curs continuem col·laborant, amb el reciclatge dels mòbils en desús. 


¡Seguimos reintroduciendo chimpancés en Congo! 

El Instituto Jane Goodall está a cargo del Centro de Recuperación de Chimpancés de Tchimpounga, dentro de la Reserva natural del mismo nombre. En el centro dirigido por Rebeca Atencia se ha trabajado desde hace más de 20 años en la rehabilitación de unos 160 chimpancés huérfanos, víctimas de la caza furtiva y el tráfico ilegal. En los últimos años, el IJG ha estado preparando un proyecto de traslado y reintroducción de chimpancés en la selva en 3 islas del río Kouilou, situadas dentro de la Reserva protegida por ecoguardas del IJG. El objetivo de este complejo proceso es integrar grupos en este entorno selvático natural donde pueden vivir libremente y de modo seguro, y además tienen la opción de volver a pasar la noche o recibir alimentación complementaria en unos recintos especialmente construidos en las islas para su seguimiento y apoyo. A esta altura ya se han reintroducido más de 40 individuos, y la meta es llegar a los 100. 
Una de las más recientes reintroducciones es la de Bailiele, un chimpancé macho adolescente que llegó al mismo tiempo que Kudia y otros bebés en 2007. Con el apoyo de socios y donantes del IJG, el personal de Tchimpounga ha trabajado incansablemente durante estos años parasegurar que cada una de estas víctimas inocentes tuviera el amor y el apoyo que necesitan para crecer y tener una segunda oportunidad en la vida. Bailiele ha comenzado su integración en la comunidad de chimpancés en la isla Tchibebe, a la que fue transferido con su joven amigo Leki para que la experiencia no fuera tan abrumadora. Antes de la integración grupal, a Bailiele y Leki se les permitió explorar la isla por su cuenta, sin la presión de un nuevo grupo. Había pasado mucho tiempo desde que Bailiele viviera como bebé en un bosque como éste, y al principio se mostraba un poco inseguro y asustado. Por esta razón les acompañaron dos de sus cuidadores humanos de confianza, Willy y Serge. Ellos les guiaron por su nuevo hogar, dándoles tiempo para subir a los grandes árboles, explorar los límites y aprender los caminos que fueron creados por su nueva familia o por el personal para recorrer la isla. Después, se les guió hasta la zona de nuevos dormitorios, donde se reencontraron con algunos viejos amigos. 
El proceso de integración en un nuevo grupo tomará tiempo, como es normal, pero con sus habilidades sociales Bailiele y Leki no tendrán grandes problemas y podrán vivir en un bosque natural protegido el resto de sus vidas. 

Desde el IJG España, además de aportar fondos para alimentación y cuidados veterinarios de los chimpancés, este año hemos colaborado en la gestión de compra y envío por barco desde Barcelona de toneladas de materiales necesarios para el proyecto en Congo.

 ¡Muchas gracias a todos los donantes y socios que apadrinan a través del programa Chimpamig@s por hacerlo posible!.

diumenge, 22 de novembre del 2015

No ens oblidem d’ells!!

Àngels Sánchez



L’any 2014, l’organització per a la defensa dels drets dels infant “Save the children” , va publicar aquest vídeo per a sensibilitzar a tothom davant del patiment que viuen els nens i les nenes quan hi ha guerres. Reflexionem sobre la sort que tenim i valorem el nostre dia a dia.

dilluns, 9 de novembre del 2015

Mobilitza’ t per la selva!

Magda Rodríguez
Coordinadora E.V



La nostra escola participa per segona vegada a la Campanya de reciclatge de mòbils en desús per a protegir els ecosistemes africans.

Després de l’èxit de la passada campanya, en la qual vam recollir 46 mòbils i vam aconseguir apadrinar a l’ANZAC i el KAUKA aquest any volem tornar a participar.




Recordem que a Espanya la taxa de reciclatge és menor al 5%. Al mateix temps, l'explotació del coltan, un valuós mineral que es fa servir en els nostres mòbils, ordinadors i consoles, està en el centre dels conflictes bèl·lics que produeixen milions de víctimes i refugiats a la República Democràtica del Congo. La mineria il·legal explota mà d’obra infantil o semi-esclavitzada, destruint a més els hàbitats de moltes espècies com els ximpanzés i goril·les, en greu perill per la caça furtiva i la desforestació.

Per tot això, i amb el suport de la Dra. Jane Goodall, Missatgera de la Pau per Nacions Unides i Premi Príncep d’Astúries d’Investigació, l’Institut Jane Goodall organitza la campanya “Mobilitza’t per la selva”, que a través de la sensibilització ciutadana i la recollida gratuïta demòbils en desús procura:
  • Reutilitzar terminals i reduir la insostenible demanda dels seus components 
  • Reciclar elements útils i disposar adequadament dels materials tòxics, evitant la contaminació del medi.
  •  Recaptar fons per als programes de desenvolupament sostenible, d’educació i conservació en la conca del Congo i per a la tasca del Centre de Recuperació de Ximpanzés de Tchimpounga. 


Donant els teus mòbils en desús, ajudes al manteniment de projectes socials i mediambientals com: El Centre de Recuperació de Tchimpounga A Tchimpounga, República de Congo, l’Institut Jane Goodall (IJG) té contractats a 64 treballadors locals per tenir cura de més de 150 ximpanzés rescatats, la gran majoria arribats com a bebès, en pèssimes condicions després de ser decomissats a caçadors, traficants o particulars. Els ximpanzés orfes són atesos per experimentats cuidadors, dirigits per la veterinària espanyola Rebeca Atencia, i viuen en grups en un entorn natural, amb sortides diàries al bosc, alhora que es planeja la seva futura reintroducció a la selva.

Podeu trobar més informació a:
www.mobilitzatperlaselva.org
www.janegoodall.es 

ESPEREM UN ALTRA VEGADA LA COL.LABORACIÓ DE TOTES I TOTS.

Concurs "La tardor al plat". Recepta del panellet guanyador.

Tal com vam dir, aquí teniu la recepta del panellet guanyador!!! Per llepar-se els dits!! No perdeu l'oportunitat de fer-los a casa i tastar-los.

PANELLETS DE PINYONS
INGREDIENTS:

  • 250 gr de sucre.
  • La pell d'una taronja.
  • 300gr d'ametlla mòlta.
  • 50 gr, de moniato.
  • Una clara d'ou.


Per la decoració:

  • 1 rovell d'ou.
  • 100 gr de pinyons.


PREPARACIÓ:

  1. Triturem el sucre amb la pell de taronja.
  2. Incoporem l'ametlla, el moniato i la clara d'ou.
  3. Amassem tota la barreja amb les mans fins que estigui la massa ben feta.
  4. Fem una bola i la fiquem dins d'una bossa de plàstic; es deixa reposar al frigorífic tot el dia.
  5. Escalfem el forn a 180º.
  6. Agafem  la massa i fem boletes petites.
  7. Enganxem els pinyons i pintem amb el rovell d'ou.
  8. Es posen en una safata de forn coberta amb paper de forn i es cuinen 8 minuts, fins que estiguin daurats.
BON PROFIT!!




divendres, 16 d’octubre del 2015

BASES del I Concurs de panellets "La tardor al plat"

Aquest mes no podem, de cap manera, oblidar-nos  del producte més típìc d'aquestes dates: ELS PANELLETS. Són saludables? Si els mengem amb mesura i els preparem amb ingredients naturals...i tant!! És per això que hem organitzat un concurs a l'escola, aquí teniu les bases:

Bases del I Concurs de Panellets “La tardor al plat”
1.  Pot participar-hi qualsevol persona que pertanyi a la comunitat educativa de Frangoal.
2. Cada participant podrà presentar un panellet d’elaboració casolana amb ingredients comestibles a lliure elecció.
3.   Es valorarà de forma general la presentació, l’originalitat i la qualitat culinària.
4.   Els alumnes hauran de confirmar al tutor la seva participació abans del 23 d’octubre.
5. El panellet s’haurà de col·locar en una safata i/o plat de material no retornablei reutilitzable  i embolicar amb plàstic transparent d’ús alimentari.  S’ha de posar en un lloc ben visible el nom de l’alumne i el curs.
6.   El lliurament dels panellets es farà del 27 al 29 d’octubre.
7.   El jurat estarà format per la Comissió de Festes del col·legi Frangoal.
8.   El premi consistirà en:
a.    1r premi: un receptari de cuina, un diploma i un kit per fer panellets.
b.    2n i 3r premi: un diploma.
9.  Els guanyadors/es hauran de lliurar la recepta (ingredients i elaboració) dels panellets enviant-la a sgallego@frangoal.com 
10. Les receptes guanyadores seran publicades al Facebook i web de l’escola.
11. La participació en aquest concurs suposa l’acceptació d’aquestes bases.


dilluns, 21 de setembre del 2015

Campanya Claki curs 2014-2015

Magda Rodríguez

Aprofitem per donar-vos a conèixer els bons resultats de la campanya passada, que aquest any esperem superar amb la col·laboració de totes i tots.









diumenge, 20 de setembre del 2015

Tornem a recollir oli usat!

Magda Rodríguez

El curs escolar ha començat i també nosaltres reprenem la tasca de reciclar l’oli usat.



Igual que el curs passat els Clakis plens es recolliran els divendres al matí a les classes. En aquest moment no tenim suficients Clakis nets per donar a les noves famílies que volem participar, esperem poder fer-ho al llarg del curs. També demanem a aquelles famílies que tenen un Claki, però que no l’han utilitzat, pels motius que siguin, que si poden, ens facin el favor de tornar-lo a l’escola i així el podrem assignar a una nova família.


Us recordem que a més de reciclar l’oli tenim contenidors per:
  • Plàstics i brics
  • Paper i cartró.
  • Piles
  • Tòners i cartutxos d'impressores.
  • Taps


Tots ells fan que plegats ajudem a tenir cura del medi ambient.


Agraïm de tot cor la vostra col·laboració.

dimarts, 15 de setembre del 2015

Mengem equilibradament: el codony i el raïm

Font: http://www.etselquemenges.cat

EL CODONY

Aquesta fruita tan aromàtica és típica de la tardor. Amagada sota una pell de vellut, és deliciosament perfumada però difícil de consumir crua per la seva duresa i pel sabor àcid i astringent. Per aquesta raó, és típic que es prepari en forma de codonyat, que algunes vegades pot ser excessivament ensucrat. Descobrim-ne una alternativa ben gustosa.
Propietats nutricionals

El codony és excepcional pel que fa al contingut, entre d'altres, en fibres i tanins, que li confereixen una propietat astringent molt destacada i amb efectes importants sobre l’organisme. També conté àcid màlic, un àcid orgànic que forma part del pigment vegetal. Proporciona sabor a la fruita, i també altres efectes que veurem a continuació.

Efectes sobre l'organisme:
  • Astringent i tònic de les mucoses intestinals
  • Ajuda a calmar els trastorns gàstrics.
  • Contribueix a reduir el nivell de colesterol
  • És diürètic i podria ajudar a reduir la hipertensió


Codonys al forn

  • 4 codonys
  • Una mica de sucre
  • Canyella

Es parteixen els codonys per la meitat i els traiem el cor, que omplim amb una culleradeta de sucre i canyella. Els tornem a tapar i els posem a coure al forn a foc mig (160-180 ºC), fins que siguin tous (normalment, al cap d’una hora). Els servim calentons.

Quittenmarmelade


EL RAÏM
És una fruita característica de la mediterrània, típica de l’estiu i rica en minerals com el potassi i en flavonoides antioxidants com el resveratrol, el nutrient de moda.


L’origen del raïm se situa a la zona d’Orient però s’ha estès per bona part del mediterrani i es consumeix habitualment, ja sigui crua o fermentada, en forma de vi. Té moltes propietats, però sobretot cal destacar el seu poder desintoxicant i depuratiu de l’organisme. Per aquesta raó raó hi ha qui defensa dietes d’aprimament basades de manera gairebé exclusiva en el raïm. Com no ens cansem mai de repetir, una dieta basada en un sol aliment o en un sol nutrient mai no serà equilibrada ni sana, i a llarg termini pot resultar perjudicial per a l’organisme.

Propietats nutricionals

El raïm és especialmen ric en potassi, un mineral que controla l’equilibri dels líquids a l’organisme. La presència de vitamina B també hi té a veure, perquè intervé en el metabolisme dels greixos i els hidrats de carboni. embla que l’extracte de llavors de raïm prevé l’aparició del càncer de mama, pròstata o colon. El principal responsable d’aquest efecte és un flavonoide que hi ha a la pell del raïm negre que s’anomena resveratrol. El resveratrol té moltes propietats: és antioxidant i vasodilatador, raó per la qual augmenta el flux sanguini i fa que la sang circuli més fluida, reduïnt el risc de formació de coàguls o trombes. També inhibeix l’oxidació del colesterol LDL-c, prevenint així l’aparició de l’arterioesclerosi. El raïm fermentat o el vi també sembla que contribueixen a reduir el colesterol, millorar la circulació i prevenir l’infart de miocardi; parlem d’un consum moderat de vi, de mitja copa a una copa al dia. Si en preneu més, els efectes indesitjables de l’alcohol sobre l’organisme, sobradament coneguts, anul·len els efectes beneficiosos del vi.

Com es cuina

No cal dir que és millor prendre’l sense cuinar, amb la pell ben neta perquè aquesta conté alguns dels nutrients més importants del raïm. Si patiu d’estrenyiment, com dèiem abans, millor amb pell i amb llavor. Procureu comprar sempre raïm de bona qualitat, d’un pagès proper al lloc on viviu i, si pot ser, d’agricultura ecològica.

dimarts, 9 de juny del 2015

La primatòloga britànica Jane Goodall a Barcelona.


Magda Rodríguez

El dimecres 27 de maig va donar una conferència organitzada per National Geographic.



Jane Goodall, la primatòloga que dedica la vida a la defensa dels ximpanzés, va donar una conferència a Barcelona, en la que va destacar que el primat més intel·ligent del planeta l’està destruint. Però també va parlar d’esperança, ja que pensa que la joventut pot canviar aquesta tendència i per això l’institut que presideix ha llençat una campanya per conscienciar-los.


Jane Goodall va explicar les seves experiències i va dir que si els anys 80 va deixar de treballar a l’Àfrica va ser per convertir-se en activista i poder sensibilitzar al món del que passava amb els animals. Els viatges van fer que prengués consciencia d’altres problemes com la desforestació, desertització, la pèrdua de les fonts potables d’aigua, el canvi climàtic etc., problemes contra els quals també cal lluitar.

Goodall ha publicat dos nous llibres:
  •  55 años en Gomba 
  • Conversaciones con Jane Goodall 

Recordeu que l’escola ha col·laborat aquest curs amb la seva fundació recollint mòbils en desús i apadrinant dos ximpanzés.




dilluns, 8 de juny del 2015

El nostre hort tira endavant!!

Magda Rodríguez

Ja podeu observar els primers fruits de l’ hort.


Estimades famílies,


Si passeu pel davant de l’escola segur que heu observat com a partir del mes d’abril es va començar a treballar per posar en marxa el projecte de l’hort escolar, dons bé és el moment de veure’l créixer: ja tenim els primers tomàquets i pebrots, i els enciams es van fent grans.


Per aconseguir aquesta petita collita de moment han treballat alumnes de p5, 4t de primària, 1r d’ESO i 4t d’ESO, acompanyats de professors.


El curs vinent continuarem amb aquesta activitat i l’ampliarem a més alumnes i cursos.

 Aprofitem per demanar la col·laboració desinteressada d’algun familiar que tingui nocions d’horticultura, per ajudar-nos en aquesta tasca. 

Bon estiu i fins setembre.








diumenge, 7 de juny del 2015

Últimes recollides de Clakis!

Magda Rodríguez.

El mes de juny finalitzarà la recollida de Clakis del curs 2014-2015
Volem agrair a tots i a totes la vostra participació en la campanya de recollida de l’oli usat. L’èxit de la mateixa ens ànima a continuar el curs vinent amb aquesta actuació tan necessària per a la sostenibilitat. Aquest mes de juny encara recollirem els Clakis en les següents dates:
  •  El divendres 12, 19 (encara que hi hagi festival de primària, el cap d’estudis de secundària farà la recollida)
  •  El dilluns 29 (durant l’horari d’entrega de notes al passadís de la planta baixa). 



No cal portar el Claki si encara no està ple. Esperem que durant l’estiu continueu guardant l’oli per portar-lo el mes de setembre o bé el recicleu a la deixalleria. 

El setembre reprendrem aquesta activitat i l’ampliarem a aquelles famílies que ens ho han demanat. 

Bones vacances.

dijous, 28 de maig del 2015

Com està el nostre hort!!!!


Tutors de Cicle Mitjà


Amb els alumnes de 4t B hem anat a treure les males herbes que ja han tornat a sortir.
I l’hort està preciós!!!







diumenge, 24 de maig del 2015

Setmana de les energies renovables

Angels Sánchez i Raquel López

Aquesta setmana a 4t d'EP hem fet dos tallers d’energies renovables: un taller de vehicles solars i un d’energia eòlica.

A la nostra societat tenim una dependència enorme del petroli, un combustible fòssil escàs i car.

Un dels reptes del futur és aconseguir una font de energia barata, no contaminant, renovable i accessible.

Una d’aquestes energies podria ser la solar. Catalunya es un país privilegiat per la seva climatologia. De fet, al conjunt de l’Estat, sobre cada metre quadrats de sòl incideixen a l’any uns 1.500 kWh d’energia. Aquest tipus d’energia pot aprofitar-se directament –com la solar tèrmica –que podem aprofitar per produir aigua calenta i aconseguir calefacció, climatitzar piscines o per qualsevol altra aplicació on es necessiti elevar la temperatura d'un fluid- o la fotovoltaica -que pot transformar-se en electricitat i es pot emmagatzemar, consumir directament per aparells que siguin adequats o transformar-la perquè sigui apta per fer funcionar qualsevol aparell elèctric dels que utilitzem normalment. I d’una manera neta, segura i inesgotable.


De la mà de Toni Lloveras i el seu equip hem descobert la potencialitat d’un raig de sol, el mateix que porta escalfant-nos des del principi de la humanitat.


Al dia següent, el Michele Rossetti, de l’empresa Energètica ens ha introduït en el món de l’energia eòlica.


Ens ha transmés els conceptes bàsics d’energia, electricitat, vent… d’una forma pràctica, dinàmica i innovadora.


I hem construit el nostre propi aerogenerador, utilitzant només materials comuns. 












Posa música a la teva vida!!!

Angels Sánchez

La música influeix en gran mida en el nostre estat d’ànim.
En el nostre dia a dia estem envoltats de música i sorolls (cotxes, vent, gent, el mar…).
Resulta quasi impossible imaginar un món en silenci.
Quan veiem una pel·lícula que ens emociona, és moltes vegades degut a la música que l’acompanya.
La música té qualitats no-verbals, creatives, estructurals i emocionals que faciliten el contacte, la interacció, la consciencia, l’aprenentatge, l’expressió, el desenvolupament personal …
Arriba al nostre interior i ens connecta amb la nostra història sonora, els nostres records.



Feu que la Música formi part de la vostra vida!!! 



Regaleu cançons als vostres amics i familiars per començar bé el dia.

  • Música per a l’ànima 

Handel - "Lascia Ch'io Pianga" - from the movie Farinelli 
  • Música per a relaxar-nos i dormir 

dilluns, 18 de maig del 2015

Visita al Parc de l'Olla del Rei


 Tutores de 4t d'E.P


Hem descobert que a Castelldefels, en mig de la ciutat, existeixen uns estanys plens de vida




L’activitat s’ha desenvolupat al Parc Mediterrani de la Tecnologia de la UPC. Hem descobert que a Castelldefels, en mig de la ciutat, existeixen uns estanys plens de vida.

Es tracta d’un espai natural creat per l’home. Amb un ecosistema deltaic, els diferents éssers vius que el composen i les relacions que s’estableixen entre ells i el seu entorn.

Els alumnes s’ha apropat a un espai natural diferent i especial, que el tenen a casa seva, i cal cuidar i conservar.

Gran part de la ciutat de Castelldefels es troba a sobre de terrenys deltaics, són part del delta del Llobregat.