dimarts, 15 de setembre del 2015

Mengem equilibradament: el codony i el raïm

Font: http://www.etselquemenges.cat

EL CODONY

Aquesta fruita tan aromàtica és típica de la tardor. Amagada sota una pell de vellut, és deliciosament perfumada però difícil de consumir crua per la seva duresa i pel sabor àcid i astringent. Per aquesta raó, és típic que es prepari en forma de codonyat, que algunes vegades pot ser excessivament ensucrat. Descobrim-ne una alternativa ben gustosa.
Propietats nutricionals

El codony és excepcional pel que fa al contingut, entre d'altres, en fibres i tanins, que li confereixen una propietat astringent molt destacada i amb efectes importants sobre l’organisme. També conté àcid màlic, un àcid orgànic que forma part del pigment vegetal. Proporciona sabor a la fruita, i també altres efectes que veurem a continuació.

Efectes sobre l'organisme:
  • Astringent i tònic de les mucoses intestinals
  • Ajuda a calmar els trastorns gàstrics.
  • Contribueix a reduir el nivell de colesterol
  • És diürètic i podria ajudar a reduir la hipertensió


Codonys al forn

  • 4 codonys
  • Una mica de sucre
  • Canyella

Es parteixen els codonys per la meitat i els traiem el cor, que omplim amb una culleradeta de sucre i canyella. Els tornem a tapar i els posem a coure al forn a foc mig (160-180 ºC), fins que siguin tous (normalment, al cap d’una hora). Els servim calentons.

Quittenmarmelade


EL RAÏM
És una fruita característica de la mediterrània, típica de l’estiu i rica en minerals com el potassi i en flavonoides antioxidants com el resveratrol, el nutrient de moda.


L’origen del raïm se situa a la zona d’Orient però s’ha estès per bona part del mediterrani i es consumeix habitualment, ja sigui crua o fermentada, en forma de vi. Té moltes propietats, però sobretot cal destacar el seu poder desintoxicant i depuratiu de l’organisme. Per aquesta raó raó hi ha qui defensa dietes d’aprimament basades de manera gairebé exclusiva en el raïm. Com no ens cansem mai de repetir, una dieta basada en un sol aliment o en un sol nutrient mai no serà equilibrada ni sana, i a llarg termini pot resultar perjudicial per a l’organisme.

Propietats nutricionals

El raïm és especialmen ric en potassi, un mineral que controla l’equilibri dels líquids a l’organisme. La presència de vitamina B també hi té a veure, perquè intervé en el metabolisme dels greixos i els hidrats de carboni. embla que l’extracte de llavors de raïm prevé l’aparició del càncer de mama, pròstata o colon. El principal responsable d’aquest efecte és un flavonoide que hi ha a la pell del raïm negre que s’anomena resveratrol. El resveratrol té moltes propietats: és antioxidant i vasodilatador, raó per la qual augmenta el flux sanguini i fa que la sang circuli més fluida, reduïnt el risc de formació de coàguls o trombes. També inhibeix l’oxidació del colesterol LDL-c, prevenint així l’aparició de l’arterioesclerosi. El raïm fermentat o el vi també sembla que contribueixen a reduir el colesterol, millorar la circulació i prevenir l’infart de miocardi; parlem d’un consum moderat de vi, de mitja copa a una copa al dia. Si en preneu més, els efectes indesitjables de l’alcohol sobre l’organisme, sobradament coneguts, anul·len els efectes beneficiosos del vi.

Com es cuina

No cal dir que és millor prendre’l sense cuinar, amb la pell ben neta perquè aquesta conté alguns dels nutrients més importants del raïm. Si patiu d’estrenyiment, com dèiem abans, millor amb pell i amb llavor. Procureu comprar sempre raïm de bona qualitat, d’un pagès proper al lloc on viviu i, si pot ser, d’agricultura ecològica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra col·laboració!