diumenge, 21 de desembre del 2014

JA PODEM RECICLAR OLI AMB EL “CLAKI”

Tutores de 4t A i 4t B E.P


Després de demanar els “CLAKIS” a les professores, ja el tenim a les nostres mans!
Gràcies a aquests recipients podrem reciclar l’oli domèstic usat.
Reciclant l’oli col·laborem en la conservació del nostre planeta, ja que un litre d’oli abocat a l’aigüera pot contaminar milers de litres d’aigua potable. A més, l’oli llençat a l’aigüera obstrueix les canonades, pot augmentar les poblacions de rosegadors al clavegueram, i dificulta el bon funcionament de les depuradores d’aigües residuals. Si arriba al mar, és un producte perjudicial per a les espècies i els ecosistemes.
Un cop el tinguem omplert el portarem a l’escola els divendres, dia que els alumnes de 4t d’ESO vindran a recollir els recipients plens i ens donaran un de nou.
Estem contents de ser Escola Verda, visca el “CLAKI”!!






dissabte, 20 de desembre del 2014

NADAL PER A TOTS

Àngels Sánchez
Tutora 4t E.P A

Potser a prop nostre aquest Nadal no serà igual per a tothom.
Persones que han perdut algun ésser estimat. Altres que ho estan passant malament, econòmicament parlant ...

Hem de procurar entre tots que ningú pateixi, en la mida de les nostres possibilitats.
Compartir, donar, ajudar .... Quina felicitat més gran hi ha en el món!

Feu que a tots els nens i nenes els hi arribin els Reis Mags. Que tothom visqui la màgia del Nadal. Però amb mesura, amb cap, amb SENY. Pensant en el demà. Educant els nostres fills en el NO-CONSUMISME. Compartim el cava, els torrons, les neules, les joguines .... I donem AMOR. No cal que anem lluny a fer-ho. Potser al mateix replà o a la cantonada.

Bon Nadal per a tothom i Feliç 2015.



diumenge, 14 de desembre del 2014

Reciclar i ser solidaris ja és un fet a la nostra escola

La Comissió Escola Verda


El reciclatge és per ell mateix un fet solidari. Quan reciclem som solidaris amb el medi ambient, amb el nostre entorn i amb el futur dels nostres fills i filles, però si a més el podem relacionar amb campanyes concretes, quan sabem que el nostre esforç s’encamina a aconseguir un objectiu proper, encara ens motiva més. Per aquest motiu us volem recordar totes les activitats relacionades amb el reciclatge que en aquest moment tenim engegades, a la vegada que us agraïm la vostra col·laboració, sense ella no serien una realitat. 

-Campanya de recollida de taps a favor de GENEFA, plataforma creada pels afectats de Atàxia de Friedreich, que té com a objectiu guarir aquesta malaltia mitjançant un projecta de recerca de teràpia genètica. 





-Campanya de recollida de mòbils usats, “Mobilitzat per la Selva”, de l’Institut Jane Goodall, destinada a recollir fons per als programes de desenvolupament sostenible, d’educació i conservació en la conca del Congo i la tasca del Centre de Recuperació de Ximpanzés de Tchimpounga.




-Campanya de recollida d’oli “Claki. Oliklak encomana la tasca de reciclar-lo a empreses que donen feina a persones que tenen algun tipus de discapacitat. 






També tenim contenidors de recollida de piles i tòners que estan a la vostra disposició, que hem d’afegir als de paper i cartró, plàstic i brics, i compostatge.









La nostra intenció és la de continuar apostant per aquestes iniciatives. Esperem seguir comptant amb la vostra ajuda i estem oberts a altres propostes.

divendres, 12 de desembre del 2014

Eolab: Laboratori d’energia eòlica



Tutors i alumnes de 6è EP.


La setmana passada, els alumnes de 6è, van realitzar un taller educatiu en el qual els alumnes aprenen de manera entretinguda i proactiva els conceptes bàsics lligats a l'energia eólica, descobreixen quins són els projectes industrials més innovadors i aprenen per si mateixos a generar electricitat a partir del vent. Es divideixen en dues parts: 

1. Fixeu-vos!


Part teòrica en la qual s'introdueixen conceptes fonamentals com "energia", "electricitat" o "vent" i es descobreixen els avenços tecnològics del sector eòlic (molins terrestres, de mar i flotants). L'explicació es recolza en materials audiovisuals i maquetes demostratives.


2. ¡Construïm un molí!

Dividits en equips, els alumnes construiran amb les seves mans, des de zero i amb materials senzills, les diferents parts d'un generador eòlic. Un cop fetes les peces, s'acoblaran per construir un petit aerogenerador que, amb poc vent, comprovaran que ... efectivament genera electricitat!






Objectius

  • Aprendre què és l'electricitat i com es genera.
  • Aprendre què és l'energia eòlica, com s'aprofita i quins són els beneficis mediambientals d'utilitzar aquesta font energètica. 
  • Treballar la destresa manipulativa. 
  • Fomentar el treball en equip. 



Volem destacar la felicitació del monitor:

“Felicitats pels coneixements que han demostrat els vostres alumnes i pel seu comportament i participació”. 




dimarts, 9 de desembre del 2014

Vuit països són responsables de més de la meitat del deteriorament del planeta

Font: www.elpais.com


  • L'1% de la Terra concentra la major pèrdua global de biodiversitat.
  • Austràlia, la Xina, Colòmbia, Equador, Indonèsia, Malàisia, Mèxic i els Estats Units són els grans culpables dels problemes de conservació d'aus, mamífers i amfibis.
  • L'ésser humà desencadena la sisena extinció massiva del planeta.


Tota la Terra té una superfície de més de 500 milions de quilòmetres quadrats. En menys de l'1% d'aquesta extensió s'està produint en aquests moments la major pèrdua de biodiversitat del planeta. En tot just un grapat de ecoregions es concentra més del 50% del deteriorament global en l'estat de conservació d'aus, mamífers i amfibis. És la conclusió més cridanera del primer estudi que analitza a escala planetària com s'estan emprant els països i regions a l'hora de complir amb les seves responsabilitats en matèria de biodiversitat.

No són poques les senyals que ens encaminem cap a la sisena gran extinció d'espècies de la història del planeta, i aquest estudi assenyala una culpabilitat mancomunada de totes les nacions. Pràcticament tots els països del món han contribuït de manera negativa en la tendència dels animals vertebrats dins del reconegut índex de la Llista Vermella, que es dedica a analitzar científicament el risc de desaparició de les espècies. No obstant això, la major part del dany es concentra en vuit països -Austràlia, la Xina, Colòmbia, Equador, Indonèsia, Malàisia, Mèxic i els Estats Units-, que són responsables de més de la meitat del deteriorament global en l'estat de conservació de la fauna.

Tampoc es tracta d'una especial acarnissament per part d'aquestes nacions, com explica la investigadora Ana Rodrigues, principal autora de l'estudi: "Aquesta concentració es deu al fet que la biodiversitat no es distribueix de manera uniforme per tot el planeta, ni tampoc les amenaces que afecten a la mateixa ". Aquesta concentració del deteriorament en l'1% del planeta es troba localitzada principalment als Andes Tropicals, a Amèrica Central i al sud-est asiàtic. Són àrees d'excepcional endemisme, és a dir, una gran concentració d'espècies específiques que no es troben en un altre lloc. Quan no es cuiden aquests paradisos naturals, la pèrdua de biodiversitat global es veu molt més afectada que quan es descuiden altres llocs menys rics.

"Aquests llocs compten a més amb alts nivells d'impacte humà, que tenen conseqüències globals, ja que poden empènyer fàcilment a un gran nombre d'espècies a estar en vies d'extinció", resumeix Rodrigues, del Centre d'Ecologia Evolutiva i Funcional de França. El deteriorament que pateixen les espècies en aquests vuit països no s'explica únicament perquè siguin els més rics en fauna: són responsables del 56% de les pèrdues quan atresoren el 33% de la biodiversitat. Altres campions de la megafauna, com el Brasil, Congo, Índia i Perú concentren el 23% d'aquesta riquesa natural i, en canvi, només han provocat la pèrdua del 8% de la biodiversitat global.


La investigadora assenyala que són gairebé tantes les circumstàncies similars com radicalment diferents entre les vuit nacions en què més fauna es perd. "Aquests països tenen en comú el fet de posseir una gran proporció de la biodiversitat mundial, de la qual són responsables, però estan sent incapaços d'afrontar els reptes d'aquesta responsabilitat", critica Rodrigues. Com s'observa en l'estudi, publicat a PLoS ONE, les causes del deteriorament de la biodiversitat són molt diferents: a la Xina és la sobreexplotació, a través de la caça, que afecta principalment als seus amfibis i mamífers; per contra, el principal problema als Estats Units són les espècies invasores, que perjudiquen seriosament als seus amfibis i aus; a Indonèsia és la pèrdua d'hàbitats per la conversió a l'agricultura i l'explotació forestal, afectant sobretot als seus aus i mamífers. "Hi ha moltes maneres de fer que les coses surtin malament", lamenta l'ecòloga.

L'equip d'investigadors (en l'estudi han col·laborat experts de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa, de Birdlife i del programa de Nacions Unides per a monitoritzar la conservació del planeta entre d'altres) reconeix que per a ells ha estat una sorpresa descobrir que no hi ha cap correlació entre la riquesa dels països i la cura dels tresors naturals. Dues de les nacions més riques del planeta, com els EUA i Austràlia, estan entre les nacions que més perjudiquen la biodiversitat global, mentre que d'altres més pobres com Perú, l'Índia o Madagascar estan posant més obstinació a fer els deures.

Les nacions que aproven amb nota són en molts casos estats insulars com Illes Cook, Fiji, Maurici, Seychelles i Tonga. Com explica Rodrigues, la majoria de les extincions d'espècies en els últims segles es van patir a les illes petites com aquestes: el famós Dodo era de la Illa Maurici s'ha convertit en paradigma d'aquesta època. Aquestes extincions van arribar per l'exposició sobtada d'aquests ecosistemes fràgils a amenaces per a les quals no estaven preparats, com depredadors (rates, gats) i la caça humana. "Illes Cook, Fiji, Maurici, Seychelles i Tonga estaven fins fa poc en camí de perdre encara més espècies, però han aconseguit revertir aquestes tendències, fins i tot recuperant algunes espècies que estaven molt a prop de l'extinció", assenyala la investigadora.

"Això demostra que estem aprenent a fer front a aquestes amenaces en ecosistemes illencs combinant mesures de conservació, control d'espècies invasores i cria en captivitat", resumeix. No obstant això, en l'actualitat els majors reptes per a la biodiversitat s'han desplaçat als grans boscos tropicals que contenen la major part de la biodiversitat del món, on l'escala dels impactes és molt més gran i molt més difícil de contenir.

dilluns, 8 de desembre del 2014

Reciclem cartutxos d'impressora

El reciclatge de tòners evita que més de 40.000 tones de plàstic s'acumulin sobre la superfície de la Terra i també evita més de 80.000 tones de residus sòlids. Una xifra que augmenta dia rere dia.
En els deu últims anys, es calcula que més de 250 milions de cartutxos d'impressora han estat cremats o abocats en els centres de recollida de residus.

Per a la creació de la carcassa de plàstic d'un cartutx de tinta es necessita petroli brut, un recurs no renovable. La transformació del petroli en plàstic i la seva distribució al consumidor requereix utilitzar gran quantitat d'aigua i d'energia en la fabricació i el transport. Quan finalitza la seva vida útil, el plàstic dels cartutxos de tinta tarda com a mínim 300 anys en descompondre de forma natural. El cartutx que avui tirem a les escombraries sense donar-li importància, ho patiran almenys tres generacions més.
A més del plàstic, els cartutxos de tinta i tòner per a impressores contenen altres elements extremadament perillosos per al medi ambient, com metalls pesants i la pròpia tinta. Per això cal que adquirim l'hàbit de reciclar aquests productes. La seva recollida selectiva en contenidors especials és la primera baula d'una cadena que es completa amb la seva posterior reciclatge, per això, a partir d'ara podeu portar els vostres cartutxos a l'escola per reciclar-los!!