dimarts, 16 de setembre del 2014

16 de setembre, Dia internacional de la conservació de la capa d'ozó.

Fonts: www.greenpeace.org i www.elmundo.es


La capa d'ozó és una capa de l'atmosfera que es troba a uns 32 km d'altitud, sense ella els raigs del sol serien unes 70 vegades més nocius ja que  aquesta capa actua com un filtre que ens protegeix de la radiació ultraviolada del sol.


L'ús que es feia de gasos amb clor i brom va suposar una amenaça per a la capa d'ozó, creant-se un forat cada vegada més gran sobre l'Antàrtida, en l'Hemisferi Sud. Aquests gasos eren uns gasos sintètics, com els CFC i HCFC que s'usaven com a refrigerants, aïllants, dissolvents, pesticides, etc


Amb aquest panorama, en els anys 80 Greenpeace va llançar una campanya a nivell mundial per aconseguir la prohibició mundial immediata de la producció i la utilització de substàncies halogenades que destrueixen l'ozó, com els CFC i els HCFC.

Avui, els experts afirmen que hi ha indicis positius que la capa d'ozó es pot recuperar si continuen les mesures de restricció d'emissió de productes que la deterioren, però no ho farà fins, com a mínim, mitjans d'aquest segle.

Encara que no ens podem oblidar de l'ozó,  tenim per davant la gran batalla d'aquest segle davant d'un problema potencialment encara més greu: el canvi climàtic, la major amenaça mediambiental a la qual s'enfronta la humanitat.
Si no reduïm ràpida i dràsticament les emissions de gasos efecte hivernacle a tot el món els impactes del canvi climàtic seran realment greus.

Els impactes del canvi climàtic ja són perceptibles, i queden posats en evidència per dades com:

-El Augment de la temperatura global de 0,85 º C, el més gran de la història de la humanitat.
-La Pujada del nivell del mar.
-El Progressiu desglaç de les masses glaceres, com l'Àrtic.

Però avui també podem veure els impactes econòmics i socials, que seran cada vegada més greus, com:

-Danys en les collites i en la producció alimentària.
-Les Sequeres.
-Els Riscos en la salut.
-Els Fenòmens meteorològics extrems, com tempestes i huracans.

I és que el 97% dels científics està d'acord que el canvi climàtic està succeint ja, i que està generat pels gasos d'efecte hivernacle emesos per l'ésser humà.

Quines solucions hi ha?

La solució és una revolució energètica que transformi el sistema cap a les energies renovables, l'eficiència energètica i la intel · ligència. El desenvolupament d'aquestes energies serà una font d'ocupació i reduirà els costos de l'electricitat

Què pots fer tu?

Greenpeace té en marxa una petició per Salvar l'Àrtic. Volem frenar la seva destrucció a causa del canvi climàtic. Tu pots contribuir-hi! Uneix-te ara a la cadena virtual per protegir l'Àrtic i demanar als líders mundials que la zona al voltant del pol nord sigui declarada santuari global .


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra col·laboració!