dimecres, 28 de maig del 2014

BioBlitzBCN o a la recerca d'espècies!

Font: www.lavanguardia.com
Amb la col·laboració de Pablo Mendoza.

Barcelona organitza BioBlitzBCN, jornades per descobrir la flora i fauna del Laberint d'Horta. La 5ª edició té lloc els dies 30 i 31 de maig, i s'adreça a escolars i públic en general.


Un Bioblitz és un esdeveniment de descoberta de la natura, en el que durant un període de 24 hores, científics especialistes en flora i fauna identifiquen tots els organismes que es troben en una àrea determinada, amb l’ajuda també de voluntaris.
En aquesta cinquena trobada que té lloc aquest divendres i dissabte (30 i 31 de maig), els participants inscrits –escolars i públic general– disposaran d’equips d’observació científica (com lupes i microscopis, entre altres) per explorar la zona acompanyats per experts. Les mostres obtingudes es guardaran i classificaran per al seu reconeixement i inclusió al cens de biodiversitat de Barcelona.
En la passada edició, es van identificar més de 400 espècies de diferents grups biològics ubicats al parc del Laberint gràcies a les mostres obtingudes per 750 participants i 36 científics.
Enguany, el divendres 30 al matí els alumnes d’ESO i batxillerat realitzaran les observacions i identificacions per avançar en el coneixement sobre la biodiversitat dels jardins del Laberint.

Itineraris biològics

A partir de divendres a la tarda i fins dissabte a les 19 hores es portaran a terme els itineraris biològics que permetran conèixer les diferents espècies d’ocells, algues, mol·luscs, papallones, líquens, artròpodes, fongs, plantes, rèptils i amfibis... a més d’ajudar als especialistes a fer les seves prospeccions de recerca. Cal destacar que les persones a les qui els agradin les activitats nocturnes, el divendres al vespre tenen l’oportunitat de buscar papallones nocturnes i fer escoltes d’amfibis i ratpenats. A més dels itineraris, els ciutadans també poden participar en diverses activitats complementàries –gratuïtes, però cal inscripció prèvia–, com les visites guiades al parc, els tallers de caixes de niu, d’introducció a l’observació de naturalista, de fotografia o de cant dels ocells.
L’edició d’enguany de Bio- BlitzBCN és una iniciativa del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, l’Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona - Hàbitat Urbà. El primer BioBlitz es va realitzar l’any 1996 als Estats Units. Des d’aleshores se n’ha organitzat de manera regular en diferents països, i enguany ja s’ha celebrat a Califòrnia (28 i 29 de març), i a Washington (3 i 4 de maig), mentre que a Oklahoma es farà del 3 al 5 d’octubre. Els BioBlitz –“blitz” en alemany significa llampec, i fa referència a la rapidesa i curt espai de temps en el qual es realitzen les observacions– s’emmarquen en el context d’expansió de la ciència participativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra col·laboració!