diumenge, 2 de febrer del 2014

Dia Mundial dels Aiguamolls

Les zones humides són uns ecosistemes molt rics i complexos de gran rellevància ecològica i social, però la pressió demogràfica i econòmica afecta la flora, la fauna i de retruc la població o poblacions que hi viuen i que en depenen. Avui fa 43 anys que es va firmar el tractat internacional per la conservació d'aiguamolls i zones humides, i es commemora amb activitats arreu, també a casa nostra.


La conservació dels aiguamolls és molt important per a moltes activitats humanes.
"Extensions d'aiguamolls i pantans, o superfícies cobertes d'aigua, siguin aquestes de règim natural o artificial, permanents o temporals, estancades o corrents, dolces o salades, incloses les extensions d'aigua marina la profunditat de les quals en marea baixa no excedeixi de sis metres" . Així defineix la Convenció sobre els Aiguamolls aquests ecosistemes, en els quals l'aigua juga un paper fonamental .


El dos de febrer de 1971 es va signar el Conveni sobre les Zones Humides , a la vora del Mar Caspi , a la ciutat iraniana de Ramsar. Amb ell, es va crear una llista de les zones humides d'importància internacional composta, actualment, per 1.011 aiguamolls de 117 països. El nostre país es va incorporar a la llista el 1982 afegint 38 aiguamolls entre els quals destaquen parcs nacionals com Doñana i Taules de Daimiel i llacunes com Villafáfila, i Gallocanta .

Gran part de l'abundant patrimoni arqueològic i cultural del món guarda estreta relació amb les riqueses naturals dels seus aiguamolls. Les antigues civilitzacions van sorgir i evolucionar a la vora dels grans rius i de les zones humides associats a ells i el benestar de molta gent segueix depenent avui dia dels seus recursos hídric. A més, diverses activitats humanes com la pesca, l'agricultura, l'activitat forestal , el transport, el turisme, etc. requereixen dels recursos naturals proveïts pels aiguamolls i depenen, per tant, del manteniment de les seves condicions ecològiques. També són zones molt importants per al proveïment d'aigua dolça amb finalitats domèstiques, agrícoles o industrials i per això, en els últims anys , s'ha prestat més atenció a la seva conservació .






Per veure un vídeo amb més informació sobre les activitats que es fan pel dia d'avui al delta de l'Ebre feu clic aquí.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra col·laboració!