diumenge, 26 de gener de 2014

Dia Mundial de l'Educació Ambiental

L'objectiu de l'acció ambiental és "millorar la relació de la humanitat amb la natura i de les persones entre si ", tal com es formula en la Carta de Belgrad de 1975 , quan es va realitzar el primer Seminari Internacional d'Educació Ambiental a l' actual capital de la República de Sèrbia.

L'Educació Ambiental ha de considerar l'ambient en la seva totalitat, tant el natural com el creat per l'home (sistema ecològic, econòmic, tecnològic, social, legislatiu, cultural i estètic ). Ha de ser contínua, tant dins com fora de l'escola i desenvolupar-se a partir d'un mètode interdisciplinari, ja que és vital la cooperació activa a nivell local, nacional i internacional per prevenir i solucionar els problemes ambientals actuals i futurs.

Aprofitant el fullet elaborat per la Societat de Gestió Ambiental del Govern Basc IHOBE us oferim alguns gestos per la biodiversitat que proposen :

1 . Donar suport a les associacions de protecció de la natura : pots afiliar-te a elles , fer donatius , adquirir les seves publicacions i productes , participar com a voluntari en els seus projectes ...

2 . No perjudicar els animals quan passegem pel bosc: mai abandonis els camins marcats , fes el menor soroll possible i limita't a observar de lluny a la fauna que, com tu, surt dels seus caus i refugis per respirar aire fresc.

3 . Conservar el mòbil el major temps possible . A la República Democràtica del Congo, d'on s'extreu el coltan ( principal matèria primera de consoles, ordinadors i cel · lulars ), l'extraordinària biodiversitat de Kivu es troba en perill : sense anar més lluny, els miners cacen de manera il · legal goril · les i okapis per alimentar-se i talen arbres amb profusió per disposar de combustible per escalfar-se i de fusta per ampliar les seves mines ( explotacions que, a més, erosionen i contaminen l'aigua, el sòl i l'atmosfera ).

4 . No comprar peces que requereixin la neteja en sec . La majoria de les tintoreries empren el percloroetilè ( o tetracloroetilè ). Aquest dissolvent és tòxic pels qui el manipulen : irrita la pell i les mucoses, provoca nàusees , mal de cap i pèrdua del coneixement, s'acumula a l'organisme i probablement és cancerigen.

5. Fer-se «Locàvor»: consumir aliments produïts a la teva zona per limitar les emissions de CO2 a l'atmosfera derivades del transport i per donar suport als productors de la teva regió que cultivin o criïn espècies autòctones. Ser locàvor també implica consumir fruites i hortalisses de temporada.


Font: ABC.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra col·laboració!