dijous, 31 d’octubre del 2013

Quan és temps de collir castanyes...


Les castanyes són un aliment saludable amb importants beneficis nutricionals que podem trobar a la tardor, un temps en què podem començar a gaudir del fred , de la pluja , i de tot allò que representa aquesta estació de l'any. Es tracta d'un fruit sec molt ric en nutrients que aporta sobretot hidrats de carboni i fibra, així com vitamines del grup B, ideals per reduir la simptomatologia pròpia de la tardor com l'apatia o la malenconia.



Però, ¿quines són les propietats més importants i destacades de les castanyes ?

El més destacat en un primer moment són les poques calories que tenen , cosa que es combina molt bé amb el seu alt contingut en fibra , proteïnes i hidrats de carboni . Precisament gràcies al seu alt contingut en fibra es converteixen en uns aliments adequats contra el restrenyiment . A més, són útils en dietes d'aprimament perquè exerceixen un efecte clarament saciant .

També són una bona font de minerals, entre els quals destaquem el magnesi , potassi , ferro i fòsfor , i alguns estudis els atribueixen propietats tant antiinflamatòries com vasculars .

Encara que són conegudes també perquè en les digestions poden arribar a resultar pesades , si les masteguem bé i no les mengem en excés , aquesta qüestió quedaria solucionada .

Això sí , per  les persones que tinguin un estómac delicat , recomanem que siguin consumides en forma cuita o rostida, abans que crues .


dimarts, 8 d’octubre del 2013

SOS Virunga




El Parc Nacional africà, llar dels goril · les de muntanya, AMENAÇAT PER LES PETROLIERES


Per què protegir Virunga ?


 Virunga és el parc nacional més antic de l'Àfrica , i s'estén a l'est de la República Democràtica del Congo per 7.800 quilòmetres quadrats d'extraordinaris paisatges : de sabanes a volcans , de glaceres a camps nevats .


Virunga és una de les majors àrees salvatges del món. Entre la seva rica vida salvatge es troba el 25 % de tots els goril · les de muntanya que sobreviuen en llibertat, 700 espècies d'aus, 109 espècies de rèptils i 78 espècies d'amfibis. A més, a Virunga viuen 216 espècies d'animals i 141 de plantes que no es troben a cap altre lloc del món .



Què passa a Virunga ?

El Govern de la República Democràtica del Congo ha donat permisos per  buscar petroli al 85 % de la superfície del Parc Nacional de Virunga . La petroliera britànica SOCO ja ha començat a treballar-hi , i podrien començar amb l'explotació de la zona en qualsevol moment .

Per què no s'ha de treure petroli de Virunga ?

L'explotació del petroli enterrat sota el terra de Virunga suposaria un impacte enorme i augmentaria la pressió sobre la sorprenent vida salvatge del parc. A més, es posaria en perill el mitjà de vida de més de les més de 50.000 persones que depenen de Virunga per aconseguir aigua, menjar, fusta o peix del llac Eduardo.


Què reclama WWF ?

Hi ha alguns llocs tan especials que no poden ser explotats d'aquesta manera. No es pot creuar aquesta línia vermella . Per això reclamen a SOCO que es mantingui fora de Virunga .
L'alternativa que plantegen és desenvolupar l'economia local de forma sostenible : el Parc Nacional de Virunga té el potencial de crear 45.000 llocs de treball permanents desenvolupant l'energia hidroelèctrica , la indústria pesquera i l'ecoturisme . Segons un informe publicat per WWF, el parc nacional podria generar 1.100 milions de dòlars l'any amb un desenvolupament sostenible .

Ajuda'ns a evitar que es realitzin explotacions petrolíferes en un lloc que acull alguns dels tresors naturals més extraordinaris del món .

Suma la teva signatura a la nostra petició per protegir el regne dels goril · les de muntanya de l'amenaça del petroli:




Si vols veure una galeria de fotos de les espècies i paisatges amenaçats fes clic al següent enllaç:
https://photos.panda.org/gpn/external?albumId=4445

diumenge, 6 d’octubre del 2013

Imagines un món sense aus?




Les aus sempre han estat a prop nostre: qui no ha vist una cigonya al campanar d'un poble? O un niu d'una oreneta? Seria trist passejar per un parc sense escoltar el cant dels ocells o visitar un llac sense veure un ànec. Malauradament, això més habitualment del que imaginem i, sens dubte, és un símptoma que alguna cosa no va bé, alguna cosa que ens afecta a tots, no només a les aus.
Avui se celebra el Dia mundial de les aus i SEO / BirdLife pretén que ens conscienciem de la importància del nostre patrimoni natural i, especialment, de l'important paper que les nostres aus hi juguen. Els ocells aporten vida i color al nostre entorn i serveixen de bioindicadors de la salut ambiental. Una bona forma d'acostar-se a l'avifauna és conèixer les espècies del nostre entorn, als parcs que ens envolten o als espais més propers i la millor forma és sortir al camp i observar les aus als espais naturals que formen la Red Natura 2000:  26.000 espais naturals d'alt valor ecològic a tot Europa. Gairebé un milió de quilòmetres quadrats que són l'hàbitat de les espècies d'aus més emblemàtiques i amenaçades de la Unió Europea. La protecció d'aquests espais garanteix la conservació del magnífic patrimoni natural europeu.





  Baldriga Cendrosa (Calonectris biomedea), au de l'any 2013

Está a punt de tornar a les nostres costes, després d'un viatge de 30.000 km per Àfrica i Sudamèrica; per molst és una espècie desconeguda i a més a més es troba amenaçada. Al següent vídeo, coneixeràs els seus problemes i la podràs veure planejar arran de l'aigua.


Ave del Año 2013. Pardela cenicienta from SEO/BirdLife on Vimeo.



Per més informació:
http://www.seo.org/celebra-el-dia-de-las-aves-2013/