Un any més, arriba el Nadal i les seves conegudes conseqüències, entre elles moltes que acollim amb simpatia i altres no tan positives, com la de l'impacte mediambiental. En aquestes dates es generarà una despesa energètica superior al de la resta de l'any, es registrarà un major consum de productes, i, en conseqüència, augmentarà la quantitat de residus. Si en qualsevol altra època de l'any, un consumidor mitjà genera al dia un quilo d'escombraries domèstiques, durant aquestes dates aquesta xifra es multiplica i els residus s'acumulen desordenadament al costat dels contenidors plens d'escombraries.
Seguint una sèrie de senzills consells pots aconseguir que aquest Nadal sigui la primera d'una llarga llista de festes més ecològiques (i per què no, més barates) en què no calgui matar avets sense sentit, malgastar milions d'euros en llums o talar milers d'arbres per fer paper de regal!
L'arbre de Nadal
La millor opció per respectar el medi ambient és comprar un arbre artificial, que a més ens pot durar molts anys ja que no es fa malbé d'un any per l'altre.
No obstant això, encara hi ha molta gent que prefereix el tradicional avet natural. A Espanya ja no es talen arbres dels boscos per usar-los en aquestes dates, sinó que hi ha una producció específica destinada a vendre per Nadal. Els avets s'han de comprar en vivers especialitzats i en establiments que donin unes mínimes garanties de la procedència de l'arbre.
L'arbre ha d'estar viu i amb el seu respectiu pa de terra (massa de terra que envolta les arrels) en bon estat, per garantir que l'avet no ha patit danys (ni les seves arrels) i que no té paràsits. Per saber si l'avet està en bon estat, la Fundació Biodiversitat ens dóna un truc que no falla: la terra no s'ha esquerdar ni caure, sinó que s'ha de mantenir compacta al voltant de les arrels.
Quan es porta a casa, ha de tenir unes cures especials. Cal posar-lo en un test gran, situat en una habitació amb temperatura baixa i cal periòdicament humitejar les seves fulles amb un polvoritzador. El millor és tenir-lo en una terrassa i mai més de dues setmanes.
I acabades les festes, ve el segon problema: què fer amb ell. El més convenient és buscar un servei de recollida (la majoria dels ajuntaments ho fan), per evitar que s'acumulin a les escombraries i acabin cremats en qualsevol abocador, en comptes de reciclar-los i aprofitar-los. Una altra opció, si el teu arbre té arrel, és lliurar-lo a un centre que el torni a plantar.
No utilitzis molsa ni grèvol com a elements decoratius, ja que són plantes en perill d'extinció i la seva
recol · lecció està prohibida. De fet, els fruits del grèvol són un recurs alimentari hivernal, cada vegada més escàs, pels animals salvatges del bosc. Empra elements decoratius artificials que fan el mateix efecte i també serveixen d'un any per l'altre. La teva butxaca i el planeta t'ho agrairan.
No malbaratis energia
Els llums brillants il · luminant carrers i aparadors marquen el començament de la disbauxa nadalenca. Com a mostra de l'enorme despesa energètica que comporta donar ambient al carrer durant aquestes festes només cal esmentar el cas de Barcelona: a la Ciutat Comtal, les instal · lacions nadalenques consumeixen més d'un milió de quilowatts després 160 hores de funcionament durant gairebé 40 dies.
La quantitat de decoració amb llums d'aquesta època també suposa un continu malbaratament. Els llums de l'arbre, les del Betlem, les que adornen les cases, els carrers ... Per gastar la menor energia possible convé utilitzar bombetes de baix consum, LEDs, micro-bombetes o mòduls que redueixen un terç el consum elèctric però no la decoració.
També s'han de limitar les hores d'encesa, tenir-lo només en moments especials i no tot el dia i tota la nit. Si els ajuntaments i comerços adoptessin mesures semblants, es notaria una reducció enorme en el consum.
Y per acabar...
- Any nou, vida nova. Aprofiteu el canvi d'any per desfer-vos de totes les coses que ja no utilitzem. Organitzeu les escombraries per reciclar, i recordeu que hi ha grups que poden aprofitar la roba, mobles i joguines.
- Substituïu els llums per adorns confeccionats amb flors, fulles, branques d'arbres, etc. Si els elaborem nosaltres mateixos, molt millor.
- Recicleu i reutilitzeu la decoració d'altres anys.
- Feliciteu als vostres éssers estimats amb postals d'ONG solidàries amb l'entorn social i mediambiental. També podeu incloure a les postals missatges ecològics ("deposíteume en un contenidor de paper").
- Penseu també en els regals artesanals. Aprofiteu aquests dies de festa per elaborar obsequis personals o bé visiteu les botigues solidàries de comerç just; segur que trobeu alguna cosa amb que sorprendre!
- Reutilitzeu el paper de regal ja utilitzat o, si no, feu servir paper reciclat.
- El menjar precuinat implica un major embalatge i consum d'energia (preparació, conservació ...). Els productes frescos, de temporada o menys elaborats resulten més barats, més saborosos i tenen menys additius (conservants, colorants ...).
- No compreu pells, ni cosmètics que facin servir animals per a la seva experimentació.
- Compreu joguines instructives i pedagògiques. Valoreu que la joguina no utilitzi piles: és més participativa, estalviareu diners i evitareu l'impacte que causa l'abocament indiscriminat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per la vostra col·laboració!