dissabte, 1 de desembre del 2012

Els LED: estalviem energia!

Tot i que segurament no us heu adonat, durant aquests dies hem remplaçat els focus del pati de l'escola per uns de bombetes led. Amb aquesta iniciativa ajudem al planeta ja que estalviem energia.


 Però, què és un LED? LED és l'abreviatura en llengua anglesa per Light Emitting Diode, que en la seva traducció correspondria a Díode Emissor de Llum. Consisteix en un dispositiu que a l'interior conté un material semiconductor que en aplicar un petit corrent elèctric produeix llum. La llum emesa per aquest dispositiu és d'un determinat color que no produeix calor, per tant, no presenta augment de temperatura com si passa amb molts dels dispositius comuns emissors de llum.

Els LED són una excel · lent opció verda per donar llum gràcies al seu baix consum d'energia, que és fins a 10 vegades menor que el d'un focus comú, a més que tenen una durada aproximada de 30.000 hores, mentre que una bombeta tradicional dura només 1.000 . La seva encesa és immediata, i aprofiten gairebé el 100% de l'energia en il · luminar, de manera que no es malgasta en forma de calor. Els dispositius LED no s'escalfen, no emeten raigs ultraviolats ni infrarojos, no descoloreixen les teles ni els mobles i són resistents a tot tipus de clima. Compten amb una àmplia varietat de colors i temperatures de llum, de manera que es presten per crear qualsevol atmosfera i efecte desitjat. 

Si tothom canviés les bombetes incandescents per bombetes LED en un període de 10 anys, s'estalviarien 1,83 bilions de dòlars i les emissions de CO2 es veurien reduïdes en 10,68 gigatones. El consum de cru es reduiria 962 milions de barrils, i finalment les plantes de generació de llum elèctrica es veurien reduïdes en 280 mundialment.
D'aquí a uns anys, totes les bombetes del món seran led o de baix consum i les tradicionals bombetes incandescents només es podran veure als museus. Grans multinacionals, com per exemple Ikea, han decidit que només vendran enllumenat led; per la seva banda, la Unió Europea ha prohibit la producció de bombetes de 100 watts i, de mica en mica, farà el mateix amb les de menys potència.

Un planeta amb bombetes led, un planeta més eficient des del punt de vista energètic!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra col·laboració!