dissabte, 15 de desembre del 2012

El Drac Reciclat i el Taller Recicl- Art

Amb la col·laboració dels tutors i
tutores de 2n,3r, 4t i 5è de Primària.
El Drac Reciclat


Dos escombriaires molt simpàtics expliquen,
com les deixalles que embruten el planeta
 són un problema per a tots...






Aquesta setmana els alumnes de 2n, 3r i 4t de Primària han estat espectadors de luxe d'un espectacle amb uns personatges molt especials: dos escombraires molt simpàtics. Amb les deixalles que embruten el nostre planeta i la seva imaginació, L'Anna i en Kali han construït...UN DRAC RECILAT, el drac PET (Projecte Ecològic i Terapèutic) que conforme va avançant l'obra de treatre  per mitjà de la imaginació, la creativitat, la il·lusió, l’esforç, la tenacitat i el treball en equip, defensa les injustícies, treballant les emocions, pròpies i alienes. A més a més reutilitza tot allò que troba al seu abast per sensibilitzar als nens i nenes iproclamar amb veu alta la importància de viure d’acord amb les 5R: reduir, reutilitzar, reciclar, reparar i respectar.




L'espectacle constava de tres parts:
Els cientifics explicant
 què passa amb l'alimentació
En primer lloc, la història del drac-Pet explica la història d’en Pet, un drac que no podia treure foc. Un bon dia un senyor li va explicar que per treure foc s’hauria d’enfadar i aleshores li va recomanar que anés a la ciutat, on allà la gent sempre estava enfadada i molt estressada.  Al final no va aconseguir treure foc i un altra drac li va explicar que no tots els dracs eren igual, que tothom és diferent i que ell era un drac únic.

En segon lloc, el conte de l'Anna, una nena que volia anar casa dels seus pares però com no hi eren, va anar a casa de la Margalló, la seva veïna que era molt curiosa. La veïna li va oferir macarrons per menjar, però ella no podia menjar hidrats de carboni i la senyora es va molestar una mica.La Margalló no entenia com  una nena petita no li agradaven els macarrons. Al final, l’Anna li va explicar que no podia menjar pasta perquè ella era especial i la seva dieta també ho era.

El drac Pet construit per
en Cali, li parla a cau d'orella.





Finalment, la història d'en Cali i la Laia: el Cali estava enamorat de la Laia. Els dos jugaven al mateix equip de bàsquet però hi havia un nen que manava molt que un dia el va fer fora de l’equip. Aleshores, el Cali es va posar molt trist i va decidir parlar amb la seva mestra i explicar-li el problema. Al final, el seu drac, el Pet, li va donar un bon consell, tornaria a l’equip fent d’entrenador i ajudaria a estudiar a mates i física a la resta de l’equip i així, va tornar a recuperar a la Laia.

Com podeu veure, escoltant, respectant, estimant, reciclant i somrient, el  Drac Reciclat convida als espectadors a formar part de la seva colla d’amics i a viure aventures, treballant temes com el reciclatge dels residus, el valor del treball en equip o la importància de l'esport i de la bona alimentació.



Però, que en pensen els nostres alumnes de tot allò que han vist?
Aquí teniu algunes de les seves opinions:

L'Anna la protagonista de la segona
 part de l'obra amb la seva mascota,
 el drac Pet fet de ganxet.


  • "Li diré a la mama que hem de reciclar a casa perquè és molt important i no ho fa." (2n)
  •  "He après  que puc fer grans coses reciclant deixalles." (2n)
  • "M'agradat moltíssim perquè feia molta gràcia i era molt divertit, he rigut molt." (2n)
  • "Jo tampoc puc menjar de tot com l’Anna i per això m’ha agradat molt aquest conte." (2n)
  •  "M’agradaria anar a visitar la deixalleria i a aquests nois que ho han fet molt bé." (2n)
  •    "L’obra de teatre m’ha agradat molt perquè els actors eren molt divertits i perquè els personatges estaven fets amb materials reciclats, amb una raqueta trencada, una batedora vella.... "(3r)
  •     "En Xavi i  ’Eva ens han explicat tres contes, però el que més m’ha agradat és el delDrac Pet. No tirava foc, tirava pets ben sonors. Quin tip de riure! "(3r)
  •    "Ens van cantar dues cançons que explicaven que s’ha de reduir, reciclar i reutilitzar. Eren alegres i divertides. I també ens han ensenyat a menjar sa!" (3r)
  •   "M’ han fet pixar de riure perquè deien coses gracioses." (4t)
  •     "M’ han agradat perquè era del medi ambient i això és interesantíssim." (4t)
  •  "M’ ha agradat com han construït amb coses reciclades els personatges dels contes que van contar."(4t)
  •  "La raqueta i el drac savi són preciosos." (4t)
  •   "M’ ha agradat molt perquè feien servir les ERRES. No gasten ni compren coses sinó que  agafen escombraries i no llencen res." (4t)
  •   "M’ ha agradat molt perquè tots els personatges estan fets amb eines que normalment hi ha a casa i que tots utilitzem i quan es trenquen en lloc de llençar-les  es reciclen." (4t)
  •  "El teatre m'ha agradat molt. Ens ha explicat contes en el que aprenem moltes coses de manera divertida i també ens va ensenyar que podem fer moltes coses amb les deixalles. I que reciclar, reutilitzar i reduir és bo per al Medi ambient. "(4t)
  •   "Són unes històries molt divertides. Les cançons molt entretingudes. La millor història la del Pet i l'escultura era molt bonica... "(4t)
  •  "De l' última funció m'ha agradat molt més quan el nen estava enamorat de la Laia"(4t)
  •   "Aquest teatre és tan bo que hauria d'estar a Youtube i també a Internet"(4t)
  •    "M'agrada molt perquè tots podem trobar solucions, tots ens fem amics i fem un món no contaminat!  "(4t)
  •     "M'ha agradat quan la nena ha donat un petó al Cani. A veure si venen una altra vegada, m'ha agradat molt. "(4t)


El Taller Recicl- Art

 I mentre els més petits veien l'obra de teatre, els alumnes de 5è de Primària treballan al Taller Recicl-art en el qual han après a fer, mitjançant deixalles com ara llaunes o ampolles de plàstic, adorns per Nadal. Amb aquest tipus d'activitats ensenyem a manipular i transformar el material, perquè els realitzin les seves pròpies peces reciclades, a partir de material de rebuig... i el transformin, donant-los vida de nou.
La sensibilització dels alumnes és un valor afegit a la tasca feta, prendre més consciència sobre la cura del nostre entorn, per mitjà de l’experimentació, augmenta per mitjà del propi treball.
Això és el que en pensen del taller:
  •  " Amb materials que podien estar al contenidor hem fet servir la imaginació i la creativitat per construir objectes decoratius,curiosos, originals, bonics..."
  •  " Sense gastar massa diners podem tenir joguines perquè les podem fer amb materials reciclats i a més ajudem a contaminar menys."
  •    "Hem reciclat materials i a més ens ho hem passat molt bé."
  •    "Algun dia a casa aprofitaré el que he après en aquest taller."
  •  "Amb paciència, una mica de traça i amb ganes podem fer coses ben boniques sense haver de gastar-nos massa diners."


Els alumnes de 5è A i 5è B,
 molt treballadors als tallers de recicl-art.

 Aquest es el resultat d'una ampolla de
plàstic manipulada.
















Agraïm i felicitem al grup El Drac Reciclat per la bona estona que ens han fet passar i per tot allò que hem après!


Si en voleu saber més de "El Drac Reciclat" i dels seus projectes:
https://www.facebook.com/pages/El-drac-reciclat/139074026164042?fref=ts

diumenge, 9 de desembre del 2012

Nadal: El medi ambient també ens demana amor.

Aviat irrompran i conviuran amb nosaltres la grossa, els refilets nerviosos dels nens de Sant Ildefons, els milions (per a uns pocs afortunats), "l'important és la salut", els interminables sopars, el torró que torna a casa, les caòtiques campanades, el videojoc que regalem al nen i al · lucina al pare ... i la costa de gener, cada any amb major percentatge de pendent.
Un any més, arriba el Nadal i les seves conegudes conseqüències, entre elles moltes que acollim amb simpatia i altres no tan positives, com la de l'impacte mediambiental. En aquestes dates es generarà una despesa energètica superior al de la resta de l'any, es registrarà un major consum de productes, i, en conseqüència, augmentarà la quantitat de residus. Si en qualsevol altra època de l'any, un consumidor mitjà genera al dia un quilo d'escombraries domèstiques, durant aquestes dates aquesta xifra es multiplica i els residus s'acumulen desordenadament al costat dels contenidors plens d'escombraries. 
Seguint una sèrie de senzills consells pots aconseguir que aquest Nadal sigui la primera d'una llarga llista de festes més ecològiques (i per què no, més barates) en què no calgui matar avets sense sentit, malgastar milions d'euros en llums o talar milers d'arbres per fer paper de regal!


L'arbre de Nadal

La millor opció per respectar el medi ambient és comprar un arbre artificial, que a més ens pot durar molts anys ja que no es fa malbé d'un any per l'altre.

arbol de navidadNo obstant això, encara hi ha molta gent que prefereix el tradicional avet natural. A Espanya ja no es talen arbres dels boscos per usar-los en aquestes dates, sinó que hi ha una producció específica destinada a vendre per Nadal. Els avets s'han de comprar en vivers especialitzats i en establiments que donin unes mínimes garanties de la procedència de l'arbre.

L'arbre ha d'estar viu i amb el seu respectiu pa de terra (massa de terra que envolta les arrels) en bon estat, per garantir que l'avet no ha patit danys (ni les seves arrels) i que no té paràsits. Per saber si l'avet està en bon estat, la Fundació Biodiversitat ens dóna un truc que no falla: la  terra no s'ha esquerdar ni caure, sinó que s'ha de mantenir compacta al voltant de les arrels.

Quan es porta a casa, ha de tenir unes cures especials. Cal posar-lo en un test gran, situat en una habitació amb temperatura baixa i cal periòdicament humitejar les seves fulles amb un polvoritzador. El millor és tenir-lo en una terrassa i mai més de dues setmanes.

I acabades les festes, ve el segon problema: què fer amb ell. El més convenient és buscar un servei de recollida (la majoria dels ajuntaments ho fan), per evitar que s'acumulin a les escombraries i acabin cremats en qualsevol abocador, en comptes de reciclar-los i aprofitar-los. Una altra opció, si el teu arbre té arrel, és lliurar-lo a un centre que el torni a plantar.

No utilitzis molsa ni grèvol com a elements decoratius, ja que són plantes en perill d'extinció i la seva 
recol · lecció està prohibida. De fet, els fruits del grèvol són un recurs alimentari hivernal, cada vegada més escàs, pels animals salvatges del bosc. Empra elements decoratius artificials que fan el mateix efecte i també serveixen d'un any per l'altre. La teva butxaca i el planeta t'ho agrairan.


No malbaratis energia

Els llums brillants il · luminant carrers i aparadors marquen el començament de la disbauxa nadalenca. Com a mostra de l'enorme despesa energètica que comporta donar ambient al carrer durant aquestes festes només cal esmentar el cas de Barcelona: a la Ciutat Comtal, les instal · lacions nadalenques consumeixen més d'un milió de quilowatts després 160 hores de funcionament durant gairebé 40 dies.

La quantitat de decoració amb llums d'aquesta època també suposa un continu malbaratament. Els llums de l'arbre, les del Betlem, les que adornen les cases, els carrers ... Per gastar la menor energia possible convé utilitzar bombetes de baix consum, LEDs, micro-bombetes o mòduls que redueixen un terç el consum elèctric però no la decoració.

També s'han de limitar les hores d'encesa, tenir-lo només en moments especials i no tot el dia i tota la nit. Si els ajuntaments i comerços adoptessin mesures semblants, es notaria una reducció enorme en el consum.

Y per acabar...


  • Any nou, vida nova. Aprofiteu el canvi d'any per desfer-vos de totes les coses que ja no utilitzem. Organitzeu les escombraries per reciclar, i recordeu que hi ha grups que poden aprofitar la roba, mobles i joguines.
  • Substituïu els llums per adorns confeccionats amb flors, fulles, branques d'arbres, etc. Si els elaborem nosaltres mateixos, molt millor.
  • Recicleu i reutilitzeu la decoració d'altres anys.
  • Feliciteu als vostres éssers estimats amb postals d'ONG solidàries amb l'entorn social i mediambiental. També podeu incloure a les postals missatges ecològics ("deposíteume en un contenidor de paper").
  • Penseu també en els regals artesanals. Aprofiteu aquests dies de festa per elaborar obsequis personals o bé visiteu les botigues solidàries de comerç just; segur que trobeu alguna cosa amb que sorprendre!
  • Reutilitzeu el paper de regal ja utilitzat o, si no, feu servir paper reciclat.
  • El menjar precuinat implica un major embalatge i consum d'energia (preparació, conservació ...). Els productes frescos, de temporada o menys elaborats resulten més barats, més saborosos i tenen menys additius (conservants, colorants ...).
  • No compreu pells, ni cosmètics que facin servir animals per a la seva experimentació.
  • Compreu joguines instructives i pedagògiques. Valoreu que la joguina no utilitzi piles: és més participativa, estalviareu diners i evitareu l'impacte que causa l'abocament indiscriminat.






dissabte, 1 de desembre del 2012

Els LED: estalviem energia!

Tot i que segurament no us heu adonat, durant aquests dies hem remplaçat els focus del pati de l'escola per uns de bombetes led. Amb aquesta iniciativa ajudem al planeta ja que estalviem energia.


 Però, què és un LED? LED és l'abreviatura en llengua anglesa per Light Emitting Diode, que en la seva traducció correspondria a Díode Emissor de Llum. Consisteix en un dispositiu que a l'interior conté un material semiconductor que en aplicar un petit corrent elèctric produeix llum. La llum emesa per aquest dispositiu és d'un determinat color que no produeix calor, per tant, no presenta augment de temperatura com si passa amb molts dels dispositius comuns emissors de llum.

Els LED són una excel · lent opció verda per donar llum gràcies al seu baix consum d'energia, que és fins a 10 vegades menor que el d'un focus comú, a més que tenen una durada aproximada de 30.000 hores, mentre que una bombeta tradicional dura només 1.000 . La seva encesa és immediata, i aprofiten gairebé el 100% de l'energia en il · luminar, de manera que no es malgasta en forma de calor. Els dispositius LED no s'escalfen, no emeten raigs ultraviolats ni infrarojos, no descoloreixen les teles ni els mobles i són resistents a tot tipus de clima. Compten amb una àmplia varietat de colors i temperatures de llum, de manera que es presten per crear qualsevol atmosfera i efecte desitjat. 

Si tothom canviés les bombetes incandescents per bombetes LED en un període de 10 anys, s'estalviarien 1,83 bilions de dòlars i les emissions de CO2 es veurien reduïdes en 10,68 gigatones. El consum de cru es reduiria 962 milions de barrils, i finalment les plantes de generació de llum elèctrica es veurien reduïdes en 280 mundialment.
D'aquí a uns anys, totes les bombetes del món seran led o de baix consum i les tradicionals bombetes incandescents només es podran veure als museus. Grans multinacionals, com per exemple Ikea, han decidit que només vendran enllumenat led; per la seva banda, la Unió Europea ha prohibit la producció de bombetes de 100 watts i, de mica en mica, farà el mateix amb les de menys potència.

Un planeta amb bombetes led, un planeta més eficient des del punt de vista energètic!