diumenge, 1 de març del 2015

Mengem equilibradament: l'escarola!

Comencem el mes de març inaugurant una nova secció al nostre blog: "Menja'ns de casa i quan toca" on cada mes parlarem d'alguna fruita o verdura de temporada per descobrir com es conreen, quines són les seves propietats, quines curiositats amaguen i, sobretot, com es de sa menjar-ne!


L'ESCAROLA

L'escarola és molt bona per a l'estómac, ja que afavoreix la digestió. També s'anomena "enciam de muntanya" perquè és una varietat d'encima molt més resistent al fred.

L'escarola és un aliment deliciós, ideal per exemple en l'elaboració de meravelloses i saludables amanides, gràcies al seu interessantíssim poder refrescant (a causa del seu contingut en aigua) i la seva baixa aportació calòrica. De fet, prop d'un 95% de la seva composició és aigua, per això és un aliment lleuger però saciant pel seu contingut en fibra.

Pertany a la família de les asteràcies, grup que habitualment necessita de climes freds per poder créixer. Per això, és en aquesta època de l'any quan majoritàriament les podem trobar al mercat.

Beneficis nutricionals de l'escarola

Des d'un punt de vista nutricional, tal com indicàvem al començament d'aquesta nota, l'escarola destaca pel seu altíssim contingut en aigua; prop d'un 95% de la seva composició ho és.  A més, també és especialment rica en minerals i vitamines, a més d'altres components:


  • Minerals: entre els minerals més interessants podem destacar calci, fòsfor, ferro, potassi i sodi.
  • Vitamines: entre les vitamines destaquem vitamina A, C i vitamines del grup B (com la vitamina B1 i B2, riboflavina, tianina i niacina).
  • Altres nutrients: àcid ascòrbic, betacarotens, i folats.
Tenint en compte la seva composició nutricional, no hi ha dubte que ens trobem davant d'un aliment summament saludable, i especialment adequat dins d'una dieta sana i equilibrada.

El seu baix contingut calòric i en greixos és útil en dietes d'aprimament, gràcies també a la seva aportació en fibra, cosa que millora el trànsit intestinal i és un aliment positiu per a la salut del sistema digestiu. A més, és una hortalissa diürètica i lleugerament laxant.

Ajuda a enfortir les defenses, sent positiu per al sistema immunològic. A més, és capaç d'enfortir els ossos, dents, els cabells i protegir la vista.


RECEPTA: Amanida d'escarola, magrana, gambes i taronja
Ingredients:


  • Una escarola, neta i trossejada.
  • Mitja magrana, més ben feta i dolça.
  • Una taronja de taula, dura.
  • 300 grams de gambes.
  • Oli d'oliva verge extra.
  • Vinagre de Mòdena.
  • Sal.


Preparació:


  1. Posem en remull l'escarola ben neta i tallada  mitja hora abans de fer-la.
  2. Obtenim els fruits de la magrana. 
  3. Pelem i trossegem la taronja en rodanxes fines.
  4. Escorrem bé l'escarola.
  5. Saltegem les gambes en oli d'oliva.
  6.  Sobre la base de l'escarola incorporem els grans de magrana, afegint aleatòriament els talls de taronja i les gambes.
  7. Amanim amb oli d'oliva verge extra, sal i un raig de vinagre de Mòdena.





Coneixeu alguna recepta més amb aquest producte? Compartiu-la amb nosaltres!!





1 comentari:

  1. La veritat que té un aspecte bonissim aquesta amanida.

    Una altre recepta molt senzilla:

    Escarola
    Panses
    Nous
    Daus de formatge Brie
    Sal
    Oli d'oliva
    Vinagre de Módena

    Mar C.
    Graciès!!!

    ResponElimina

Gràcies per la vostra col·laboració!