diumenge, 16 de febrer del 2014

14 de febrer, Dia Mundial de l'Energia

Aquest dia se celebra amb la finalitat de promoure l'ús de fonts energètiques renovables i sostenibles, i d'aquesta manera disminuir l'aportació de les energies d'origen fòssil. Aquest dia és la perfecta ocasió per incentivar la utilització responsable i eficient dels recursos energètics, així com per reflexionar sobre la funció de cada un de cara a un futur energètic sostenible. Un ús incorrecte i abusiu de l'energia té com a conseqüència l'augment d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, el deteriorament dels ecosistemes i l'acceleració del canvi climàtic. Per això, l'aposta ha d'anar encaminada a les anomenades "energies netes", que procedeixin d'elements naturals renovables i no contaminants, com el vent, l'aigua o el sol.


En aquest dia la celebració s'enfoca en el dia de l'amor i l'amistat però anem a donar-li un petit canvi per conèixer una mica més sobre l'energia .

L'energia en la teva vida diària

Pràcticament totes les activitats que realitzes requereixen d'energia: la il · luminació de la teva llar, el transport, prendre un bany,  fins i tot per llegir aquest article es necessita energia. El problema és que la major part de l'energia que es produeix en el món prové dels combustibles fòssils, la qual cosa promou la generació de CO2 i l'escalfament global. Per aquesta raó a través dels anys s'han buscat fonts i energia alternatives que els permetin als països créixer de manera sostenible, aquest és el cas de les energies renovables .

Energies renovables per cobrir la demanda al món


Les energies renovables no només representen una forma més ecològica de generar energia, també és la més productiva.

L'energia eòlica, per exemple, té la capacitat de generar energia per a tothom, igual que l'energia solar que en només unes hores ofereix al món l'energia suficient per cobrir la demanda mundial.


El subministrament d'energia al món.

Avui en dia encara hi ha moltes poblacions que no tenen accés a la llum elèctrica i d'acord amb les Nacions Unides, més d'un terç de la població mundial no té accés a les noves tecnologies sostenibles per al subministrament d'energia. De mitjana el 80% de l'energia del món es produeix a partir dels combustibles fòssils i d'aquesta el 36% es basa en el petroli. T'imagines viure en un món sense energia ?


Les energies renovables no només representen una forma més ecològica de generar energia, també és la més productiva. L'energia eòlica, per exemple, té la capacitat de generar energia per a tothom, igual que l'energia solar que en només unes hores ofereix al món l'energia suficient per cobrir la demanda mundial .Desafortunadament encara falta temps perquè puguem aprofitar les energies renovables a la seva màxima capacitat.


Estalviar energia

Potser encara no estigui a l'abast de les teves mans el aprofitar al 100% les energies renovables però pots iniciar estalviant energia . Quan estalvies energia , ajudes a disminuir l'ús dels combustibles fòssils i en conseqüència, ajudes a cuidar el medi ambient.

Apagar el llum, desconnectar els equips electrònics quan no els utilitzes apagar la televisió i donar-los un bon manteniment als teus equips és una bona forma de començar a estalviar energia .



14 consells per estalviar energia i millorar la seguretat a la llar
  1. Aprofiteu l’energia del sol a l’hivern i instal.leu sistemes de protecció solar a l’estiu
  2. Assessoreu-vos amb un tècnic per millorar l’aïllament tèrmic en les façanes i sostres que ho puguin necessitar
  3. Instal.leu finestres de fusta, alumini o PVC amb normativaCE i doble vidre
  4. Instal.leu sistemes d’escombretes o gomes per millorar l’estanqueïtat de les portes que doneen a l’exterior de l’habitatge
  5. Si canvieu l’aparell de climatització elèctric, instal.leu sistemes d’alt rendiment i baix consum (classe A o A+) que siguin aire condicionat per a l’estiu i bomba de calor per a l’hivern, corn a reforç de la calefacció convencional.
  6. Substituïu la caldera convencional de gas per una caldera estanca de condensació, mes segura i eficient
  7. Feu un bon manteniment dels aparells de climatitzacio de la llar (revisiói, neteja, ajustaments, etc).
  8. Renoveu la instal.lacio elèctrica de casa vostra; guanyareu en seguretat i eficiència
  9. Instal.leu sistemes d’il.luminacio i Ilums de baix consum que donen un nivel! de Ilum similar i l’estalvi és instantani.
  10. Instal.leu plaques solars tèrmiques per a l’aigua calenta sanitària o de suport a la calefacció
  11. Poseu una porta blindada, amb pany de seguretat que permeti l’entrada quan s’oblida la clau al pany, i sistema antipalanca.
  12. Installi un sistema d’alarma eficient.
  13. SubstituTu la banyera per un plat de dutxa; millorareu la mobilitat i la seguretat de tota la famflia i evitareu moltes caigudes.
  14. Aïlleu els terres amb parquets, que son materials mos confortables i i menys lliscants i abrasius en cas de caiguda.




L'objectiu d'aquest dia és promoure l'ús eficient de l'energia i el desenvolupament de les energies renovables, tu què faries per  aconseguir-ho? 

diumenge, 2 de febrer del 2014

Dia Mundial dels Aiguamolls

Les zones humides són uns ecosistemes molt rics i complexos de gran rellevància ecològica i social, però la pressió demogràfica i econòmica afecta la flora, la fauna i de retruc la població o poblacions que hi viuen i que en depenen. Avui fa 43 anys que es va firmar el tractat internacional per la conservació d'aiguamolls i zones humides, i es commemora amb activitats arreu, també a casa nostra.


La conservació dels aiguamolls és molt important per a moltes activitats humanes.
"Extensions d'aiguamolls i pantans, o superfícies cobertes d'aigua, siguin aquestes de règim natural o artificial, permanents o temporals, estancades o corrents, dolces o salades, incloses les extensions d'aigua marina la profunditat de les quals en marea baixa no excedeixi de sis metres" . Així defineix la Convenció sobre els Aiguamolls aquests ecosistemes, en els quals l'aigua juga un paper fonamental .


El dos de febrer de 1971 es va signar el Conveni sobre les Zones Humides , a la vora del Mar Caspi , a la ciutat iraniana de Ramsar. Amb ell, es va crear una llista de les zones humides d'importància internacional composta, actualment, per 1.011 aiguamolls de 117 països. El nostre país es va incorporar a la llista el 1982 afegint 38 aiguamolls entre els quals destaquen parcs nacionals com Doñana i Taules de Daimiel i llacunes com Villafáfila, i Gallocanta .

Gran part de l'abundant patrimoni arqueològic i cultural del món guarda estreta relació amb les riqueses naturals dels seus aiguamolls. Les antigues civilitzacions van sorgir i evolucionar a la vora dels grans rius i de les zones humides associats a ells i el benestar de molta gent segueix depenent avui dia dels seus recursos hídric. A més, diverses activitats humanes com la pesca, l'agricultura, l'activitat forestal , el transport, el turisme, etc. requereixen dels recursos naturals proveïts pels aiguamolls i depenen, per tant, del manteniment de les seves condicions ecològiques. També són zones molt importants per al proveïment d'aigua dolça amb finalitats domèstiques, agrícoles o industrials i per això, en els últims anys , s'ha prestat més atenció a la seva conservació .






Per veure un vídeo amb més informació sobre les activitats que es fan pel dia d'avui al delta de l'Ebre feu clic aquí.