dissabte, 2 de març del 2013

Taps plens d'esperança

Amb la col·laboració de David Espina

Com tots sabem, reciclar és una bona pràctica que contribueix a cuidar el medi ambient, reduir la contaminació, sentir-se satisfet per una feina ben feta i que ara, a més, permet ser solidaris i ajudar a altres amb un petit gest.

Fa uns mesos, va sorgir de manera espontània per part dels nostres alumnes de primària i secundària la idea d'iniciar una recollida de taps amb fins solidaris. Només faltava saber a qui destinar-los i va ser llavors quan vam conèixer el cas d'Agustín, un nen de 7 anys de Vallirana  familiar d'un exalumne del nostre col · legi, afectat de seqüeles greus (actualment no camina, no parla, té crisis epilèptiques diàries i depèn d'un adult les 24 hores del dia) per una meningitis i sèpsia pneumocòccica que va tenir als 14 mesos d'edat. 
Des de llavors, el nostre Centre ha posat en marxa una campanya de recollida de taps; col · laborar és senzill: només cal guardar tots els taps i tapes de plàstic i animar les persones del nostre entorn a fer el mateix ja que es necessiten molts taps , i tota aportació suma. Serveixen aquells petits objectes que estan fets íntegrament de plàstic, especialment taps i tapes, i que podem trobar fàcilment en la nostra llar: tot tipus de taps de diferents envasos, tapes de detergents, els sortidors del sabó de mans, les nanses de les garrafes, cartutxos de CD i DVD, etc. Per veure més concretament quins tipus de taps serveixen: premeu aquí.
 Els taps es recolliran a l'escola en uns contenidors que hem posat en cada planta i es portaran a un punt de recollida que es troba a una botiga del barri de Vista Alegre i on un familiar del nen s'encarrega de recollir totes les aportacions d'manera periòdica.
Si voleu saber més sobre Agustí, aquí teniu el seu blog:





Els més curiosos, però, es preguntaran per què només podem ajudar reciclant taps i no altres parts dels envasos plàstics. La reposta es la següent: normalment aquests taps estan realitzats amb plàstic no reciclat i per tant tenen més valor en el mercat. El plàstic no es pot reciclar indefinidament, ja que els polímers que el formen van perdent les seves propietats i arriba un moment en què ja no serveixen per ser reciclats. Generalment el plàstic es pot reciclar entre 5 i 8 vegades. Si ens fixem en els envasos plàstics podem saber si és un plàstic que es pot reciclar i si està fabricat amb material reciclat i en quin percentatge.
Els símbols per saber-ho són els següents:
 Un envàs amb el Punt Verd significa que la seva empresa responsable compleix amb la Llei 11/97 d'envasos i residus d'envasos. És a dir, es garanteix que en convertir-se en residu aquest envàs es reciclarà i valoritzarà, normalment mitjançant el Sistema Integrat de Gestió de Residus d'Envasos (SIG).
Per altra banda, l'anell o cercle de Möebius s'ha convertit en el símbol internacional del reciclatge. Quan només apareix l'anell, vol dir que el producte o envàs està fet amb materials que poden ser reciclables. Si l'anell va dins d'un cercle vol dir que part dels materials del producte o envàs han estat reciclats. El símbol pot especificar el percentatge de producte reciclat que porta.


Finalment, volem recordar-vos que TAMBÉ RECOLLIM PILES que es porten de manera periòdica a la deixalleria.

Gràcies per la vostra col · laboració!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra col·laboració!