M.Walpercin, 4t d'ESO.
Eva Navarrete, coordinadora del Centre d'Activitats Ambientals Cal Ganxo i mare de dues alumnes del nostre centre, ens parla sobre la nostra actuació envers el medi ambient.
El Centre d'Activitats Ambientals Cal Ganxo és un equipament municipal dependent de l'Ajuntament de Castelldefels situat dins dels límits del Parc Natural del Garraf. Des de Cal Ganxo es porten a terme, principalment, actuacions d'educació i sensibilització ambiental, de coneixement de l'entorn natural, d'arqueologia, astronomia, etc. activitats que abarquen tant l'ecologia urbana com els centres educatius.
Gràcies a la dedicació i obstinació d'Eva Navarrete es realitzen activitats per a la conscienciació de la població sobre el canvi climàtic, el reciclatge, o conèixer el medi natural que ens envolta.
Eva és llicenciada en lingüística i té un postgrau en tècniques editorials. Posteriorment va cursar estudis mediambientals i actualment està fent un màster de gestió mediambiental.
Hem tingut l'oportunitat de poder parlar amb ella sobre els projectes que desenvolupen i la situació actual del medi ambient.
Pregunta. Creus que estem destruint el món amb les nostres pròpies mans?
Resposta. Crec que no. El que està posant en perill l'espècie humana és la seva pròpia supervivència en el planeta, però penso que el planeta sobreviurà a les nostres agressions per greus que siguin, encara que en el camí quedaran milers d'espècies que no hauran resistit els canvis tan dràstics i ràpids als que els estem sotmetent . El trist és precisament que una espècie tan excel · lent com la nostra, amb una intel · ligència capaç de tantes coses, amb una tecnologia tan potent i, el que és pitjor, sabent amb molta antelació el que està passant no posi fi d'una manera contundent i eficaç .... De totes maneres, jo confio que la nostra espècie prengui mesures a temps per evitar que això passi.
P. ¿Cal Ganxo ajuda a conscienciar la població perquè millorem el nostre entorn?
R.És el nostre objectiu. Totes les nostres activitats van dirigides o bé a canviar hàbits o bé a donar a conèixer aspectes del nostre entorn que molta gent passa per alt i desconeix la seva existència. Des de Cal Ganxo pensem que perquè algú es preocupi, per exemple, per l'estat de salut de la vegetació dunar de la nostra platja, primer ha de saber que aquesta vegetació és important per conservar la sorra, que algunes de les plantes que hi viuen són el únic suport d'altres espècies ... El nostre lema és: si no coneixes alguna cosa, és impossible que el valoris. Si no el valores (perquè ni tan sols el coneixes), és impossible que el protegeixis.
P. Per què creus que les mesures i propostes no arriben a la població o realment si arriben però no es compleixen?
R. Lamentablement molta gent confia que tenim la solució a tot: pensem que la tecnologia és omnipotent. També hi ha la sensació que l'aportació d'un sol no serveix i que qui ha de fer les coses sempre és un altre. Normalment la gent "mira cap amunt": la culpa és del govern, la culpa és de la indústria ... O bé: "si el meu veí no recicla, per què ho he de fer jo?". A mi em preocupa l'enorme desconnexió que hi ha entre la gent i la natura: hem creat un món a la nostra mida però no ens adonem que el món natural segueix aquí, i que el nostre depèn al 100% d'ell, i compartim el nostre espai amb altres éssers als quals hem de respectar. No obstant això, crec que les coses estan canviant i cada vegada hi ha més gent que s'apunta als bons hàbits, que intenta ser millor i busca que la seva activitat danyi el menys possible. Només espero que el suficient nombre de gent obri els ulls i actuï abans que sigui massa tard!
P. Creus que s'estan seguint els protocols de medi ambient?
R. Es fan millores contínues però no es respecten al 100%. S'ha legislat seguint molts dels principis que ja fa 20 anys es van acordar a la Cimera de Rio de Janeiro. El problema és que a més dels avenços legislatius és necessari un canvi de forma de vida: tots i cada un dels éssers humans (especialment els dels països desenvolupats) hem de ser conscients que no podem seguir consumint els recursos naturals al ritme que ho fem. I això no vol dir que per Nadal no tallem un arbre: significa que hauríem de qüestionar cada acte de consum abans de fer-lo.
P. Influeix el creixement de la població en la destrucció del planeta?
R. El volum de població és un factor més, però crec que el problema fonamental és la immensa "petjada ecològica" d'una minoria de la població mundial (la petjada ecològica és un indicador que s'utilitza en ciències mediambientals i que fa referència a l'impacte sobre el medi ambient en funció dels recursos consumits), en concret: de la gent dels països rics. Un habitant dels Estats Units utilitza el doble de recursos que un habitant mitjà d' Amèrica Llatina i 8 vegades més que un africà. Per sort, la població d'Amèrica del nord és menys de la meitat que l'africana ... Alguna cosa no quadra: no estic dient que tots rebaixem el nostre nivell de vida al de molts països africans, sinó que hem de fer un important exercici de racionalització.
P. Quins projectes porteu a terme actualment?
R. Mantenir els que desenvolupem des de fa anys ja és molt (el Programa d'Educació Ambiental Municipal arriba a 7000 alumnes de la ciutat cada any, la nostra secció "Enganxa't al Medi Ambient" a la revista municipal El Castell, els Casals mediambientals d'estiu, l'Hora del Medi Ambient, els Diumenges Verds de Cal Ganxo ...). Però sempre estem embolicats en alguna cosa més. En aquests moments dirigim el curs destinat a professors perquè les escoles i instituts en què fan classe entrin a formar part de la Xarxa d'Escoles Verdes de la Generalitat de Catalunya, com ja sabeu. També estem organitzant una campanya d'estalvi d'aigua domèstica i una altra campanya per fomentar el compostatge domèstic. ¡¡Per nosaltres que no quedi!