dissabte, 24 de gener del 2015

8 trucs per escalfar la casa sense encendre la calefacció

Font: http://elpais.com/elpais/2015/01/22/buenavida/1421926098_497439.html

En aquesta època de l'any, caracteritzada pel fred i la pluja, augmentem considerablement el consum domèstic d'energia, incrementant l'ús que fem de la calefacció i de l'aigua calenta. Això es tradueix en un major cost econòmic, al qual hem de sumar també el consum d'electrodomèstics i il·luminació, arribant a pagar factures amb un cost gens menyspreable. Aquest consum repercuteix també en el medi ambient, ja que amb la calefacció s'empren combustibles fòssils que generen l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, principals responsables de l'escalfament global. "La clau, però, està en l'energia solar. Cal buscar que la calor de fora es guardi dins perquè no surti ", explica Barrera Viera, expert en energies.
Per ajudar-te a reduir el teu consum, disminuir la factura domèstica i tenir cura de la natura, et donem aquests consells, fàcils de portar a la pràctica en el teu dia a dia i que et resultaran molt útils

1. Ventilar, però sense passar-se
Només necessita cinc minuts per ventilar l'habitatge al complet, deu si les seves finestres són petites. No ho faci en moments molt freds i busqui la incidència del sol. "Al matí, després de despertar-se, és la millor opció", aclareix Barrera Viera.

2. Divideix i venceràs

Zonificar la calor és fonamental, ja que evita que el fred es dispersi per l'habitatge. L'hàbit de tancar portes d'estades en què no estem, genera petites aportacions de calor a les que sí estem, proporcionant més confort a casa.

3. No li donis l'esquena al sol

L'ideal és que en el moment en què el sol incideixi sobre l'habitatge es tinguin tots els buits tancats, però sense cap tipus d'obstacle que impedeixi que entre la llum a l'interior, com ara persianes o cortines. No obris les finestres, ja que s'anirà la calor que, a poc a poc, l'habitatge ha anat acumulant. En canvi, quan el sol es pon, el procés és a la inversa: tanca les cortines i persianes per evitar que la calor fruit de la radiació infraroja (procedent del sol) s'esfumi. L'ordre del procés no va lligat a matí i tarda necessàriament: potser tingui una habitació que al matí no rebi llum alguna mentre que a la tarda si, per la qual cosa és llavors quan ha d'aprofitar la influència solar.

4. La cinta adhesiva, una aliada

Un remei econòmic que pot trobar a qualsevol ferreteria és la cinta adhesiva aïllant, usada per tapar aquelles fissures existents en portes, finestres i escletxes diverses, per tal d'evitar la circulació d'aire d'una estada més càlida a una altra més freda. "Eludeix la sensació típica que entra corrent però no saps per on, i és molt més habitual del que ens pensem", assevera el president del Col·legi Professional d'Ambientòlegs d' Andalusia.


5. Els colors, qüestió d'estat

Has notat alguna vegada més calor del compte vestint una brusa negra sota la llum del sol? Això es deu al fet que els colors i la temperatura estan relacionats: com més fosc és un objecte, més calor absorbeix, com corrobora un estudi de la Universitat Estatal de Campinas, a São Paulo, Brasil, que afirma que el negre capta l'98% de la calor que li arriba, seguit del gris (90%) i verd fosc (79%). Per descomptat, aquesta premissa també s'aplica a la llar. Això és degut al fet que els colors blancs o clars absorbeixen el sol, però retornen l'espectre de llum, de manera que filtren poca energia. Fer-se amb un sillonet fosc per a les hostils tardes d'hivern no és mala idea.

6. Catifes màgiques

"El sòl és l'element constructiu que major pèrdua energètica posseeix. A l'hivern, està a una temperatura mitjana de 10 o 12 graus, mentre que a l'estiu és de 14 o 16 ", diu Barrera Viera, que recomana l'ús de solucions tèxtils, com les catifes, que, sense ser aïllants, conserven les altes temperatures. Amb tot, el sòl ideal per combatre el fred és el parquet o la moqueta, més confortables i calents que els paviments de marbre.


7. Una bici estàtica a casa?

Fer esport va molt bé per a la circulació. A l'hivern, el fred és més agut per a les persones amb mal reg sanguini, de manera que la pràctica esportiva ajuda a millorar-lo. "A una persona gran no li demanem que surti a córrer, però sí que es mogui el màxim possible, de manera que el fred sigui més suau", destaca l'expert en energies renovables. "L'exercici produeix calor pel fet que el cos consumeix energia metabòlica i aquesta el transforma en un increment de la temperatura corporal, registrada per l'hipotàlem per començar la sudoració", diu Ángel Luis García Villalón, catedràtic de Fisiologia de la Universitat Autònoma de Madrid . Quan es fa esport, es dilaten les artèries dels músculs per augmentar l'aportació de sang. No obstant això, aquesta activitat ha de ser, com a mínim, d'intensitat intermèdia, com exposa el docent: "Caminar no produeix un augment de la temperatura, però sí que ho fa córrer o anar amb bicicleta, encara que sigui estàtica".

8. Un indispensable: la manta

Hi ha res més clàssic a l'hivern que els dies de peli i manta? Amb el fred suau, tenir una manta mentre es llegeix o es veu la televisió ajuda al confort tèrmic, especialment les de pells d'animals perquè, segons García Villalón, "són els aïllants més eficaços". Afortunadament, hi ha altres alternatives molt efectives, com la llana, capaç, en condicions de fred i humitat, de generar calor. Altres opcions són la manta polar i la franel·la, compostes de polièster i cotó o fibres sintètiques, respectivament. Pots aprofitar per encendre algunes espelmes amb el propòsit de crear un ambient més càlid, encara que has de saber que el seu ús no contribueix a incrementar la temperatura de la llar (llevat que la posis a prop del teu cos, amb el consegüent risc de cremada).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la vostra col·laboració!